AlgemeenAchtergrond

Kraft en Cadbury eens over bod

De Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft en de Britse chocoladeproducent Cadbury zijn het eens geworden over een vriendschappelijke overname van Cadbury door Kraft.

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Foods en de Britse chocoladeproducent Cadbury zijn het eens geworden over een vriendschappelijke overname van Cadbury door Kraft. Dat maakte Cadbury vandaag bekend.

Kraft biedt aandeelhouders van Cadbury in totaal 840 pence voor hun stukken. Het bod bestaat voor 500 pence aan contanten, de rest ontvangen zij in de vorm van aandelen Kraft. De totale overnamesom is omgerekend ongeveer 13,6 miljard euro.

Met het vriendschappelijke bod komt een voorlopig einde aan de overnamestrijd. In september maakte Kraft voor het eerst bekend Cadbury te willen overnemen. Het bedrijf was toen bereid omgerekend 11,6 miljard euro neer te tellen. Cadbury wees een overname echter van de hand omdat het bod te laag zou zijn. Ook latere avances van Kraft werden steevast afgewezen.

Het is echter allerminst zeker dat Kraft de buit binnenhaalt. Het moet behalve de aandeelhouders van Cadbury ook de eigen belanghebbenden over de streep trekken. Beleggingsgoeroe Warren Buffett, wiens bedrijf Berkshire Hathaway de grootste aandeelhouder is van Kraft, sprak zich twee weken fel uit tegen het uitgeven van aandelen om een deel van de overname te bekostigen. Het is nog niet bekend hoe hij over het jongste bod denkt.

Daarnaast kan Kraft nog te maken krijgen met een kaper op de kust. Volgens marktkenners heeft de Amerikaanse zoetwarenfabrikant Hershey ook interesse in Cadbury. De twee zouden beter bij elkaar passen dan Kraft en Cadbury, omdat Hershey al jaren producten van de Britten in de Verenigde Staten distribueert.

Het dinsdag bekendgemaakte bod van Kraft kwam op de dag dat een ultimatum van de Britse autoriteiten afloopt. Volgens de Britse overnameregels mag Kraft het bod nu alleen nog een keer verhogen als er een concurrerend bod komt. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal schreef afgelopen zondag dat er deze week een bod van Hershey komt.

Beheer
WP Admin