AkkerbouwOpinie

Krachtdadig optreden

De Europese politiek is er hopeloos over verdeeld, maar onder burgers bestaat een behoorlijke consensus: genetische modificatie in voedselgewassen is geen goed idee.

Minder dan een kwart van de Europeanen is van mening dat deze technologie het verdient te worden gestimuleerd. Ruim 60 procent vindt juist dat dit absoluut niet moet gebeuren. Daarmee is de populariteit van genetische modificatie, die elk jaar wordt gemeten, dalende.

Tegelijkertijd lijkt de opmars transgene gewassen amper te stuiten. In de Verenigde Staten is het een miljardenbusiness en halen veel consumenten er hun schouders voor op. De Amerikaanse overheid helpt biotechnologiebedrijven ook in Europa voet aan de grond te krijgen, blijkt uit onlangs via Wikileaks uitgelekte ambassadeberichten. Vervuiling van gentechvrije producten is in veel gevallen niet langer te voorkomen.

Het wordt daarom tijd dat Brussel krachtdadig gaat optreden. Indien de huidige situatie lang blijft voortbestaan, valt er niets meer te kiezen: genetische modificatie is dan ook in de EU gemeengoed. Voor voor- en tegenstanders is het daarom van belang dat er een eenduidig besluit wordt genomen. Een ‘nee’ lijkt op basis van deze peiling het meest democratisch. Maar ook een met strenge voorwaarden gepaard gaand ‘ja’ doet meer recht aan de wens van de burger dan het huidige beleid.

Beheer
WP Admin