AkkerbouwAchtergrond

Koude zet gewassen op achterstand

Na een perfecte start zorgden de eerste drie koude weken van mei voor een achterstand in vrijwel alle gewassen. Hier en daar zorgde de vorst voor schade.

Het lijkt wel of door de kou de verschillen tussen Noord en Zuid kleiner zijn geworden. Overal staan de aardappelen op het punt boven te komen. Het is gevaarlijk om al iets concreet over de opbrengst te zeggen. Duidelijk is wel dat het maximumaantal groeidagen afgenomen is. De kans op een hoge opbrengst is dus wel kleiner geworden.

Dat is het beeld dat leeft na navraag bij de zes akkerbouwers uit het teeltadviesproject van Boerderij.nl.
Bij Wim Harders in Smilde (Dr.) komen de aardappelen nu boven, staat de cichorei prima en hebben de bieten hier en daar last van vorstschade.
Dat laatste is bij Geert Draijer in Veendam (Gr.) ook het geval. Verder vindt hij de ontwikkeling van de gewassen traag.
Bij Tino van Dijk in Dronten (Fl.) staan de bieten goed. Voor een gelijkmatige opbrengst beregende hij zijn uien.
Op de lössgrond van Wynand Vogels in Schinnen (L.) hadden de bieten rond de opkomst vooral last van droge omstandigheden. De aardappelen komen een maand na het poten net boven.
Ook bij Wim Kutschruiter in Swifterbant (Fl.) verliep de opkomst van de bieten niet soepel, maar dit wijt de akkerbouwer vooral aan het ras. De tarwe daarentegen staat prachtig.
Op de Zeeuwse klei van Frank de Maat in Waterlandkerkje hadden de uien wat moeite met een klein korstje en vraagt de onkruidbestrijding in de bieten een lange adem. Overigens staan deze bieten er prima bij.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin