AlgemeenAchtergrond

Kou creëert kans op grote trap

Door de koude in het oosten van Duitsland bestaat de kans dat zwaarste vliegende vogel van Europa, de grote trap, naar Nederland uitwijkt.

Dat meldt de website natuurbericht.nl dinsdag op basis van gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland. De grote hoenderachtige vogel is door de strenge winter in zijn normale leefgebied, aan het zwerven geslagen op zoek naar voedsel. Het dier is ongeveer een meter groot. Soms denken mensen er een te zien, maar dan gaat het steeds om de in Nederland vrij algemeen voorkomende nijlgans.

De laatste twee wilde grote trappen in Nederland verbleven respectievelijk in de periode januari-maart 1996 in het Drentse Rolde en in februari het jaar daarop in het Overijsselse Wierden. In de strenge winter van 1978/1979 koos een flink aantal grote trappen ervoor naar Nederland uit te wijken. Een aantal daarvan kwam uit een herintroductieprogramma in de Hiddensee in Duitsland en was erg tam.

De grote trap is een zeldzame vogel. Hij komt alleen nog in redelijke aantallen voor in Spanje en op een paar plekken in Oost-Europa. In oostelijk Duitsland leven nog ongeveer 120 van deze dieren.

Beheer
WP Admin