AlgemeenAchtergrond

Kostprijs van belichte sla overstijgt halve euro

Het belichten van botersla in het najaar kost 53 cent per krop van 400 gram. Voor een krop lollo rossa van 200 gram gaat om een bedrag van 51 cent per krop.

Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. De onderzoekers gebruikten voor de uiteindelijke berekening de productiecijfers tijdens proeven met sla uit de afgelopen jaren. Daarbij is berekend hoeveel gram product in een winterteelt kan worden bereikt bij een bepaalde hoeveelheid licht.

Uit de cijfers blijkt dat met 1 mol licht in de winter ongeveer 15 gram botersla kan worden gehaald en 8 gram lollo rossa. Vervolgens is berekend hoeveel het kost om bijvoorbeeld een extra mol licht uit groeilicht te halen.

De meerproductie die wordt bereikt met extra groeilicht levert extra arbeids- en afzetkosten op. Slatelers moeten daarom rekening houden dat bij belichting een extra krop botersla van 400 gram 53 cent moet opleveren. Voor een extra krop lollo rossa van 200 gram gaat het om 51 cent.

De hoge kostprijzen bij de huidige gemiddelde uitbetaalprijzen van zo’n 30 tot 40 cent per krop botersla maken duidelijk dat de kosten van belichten in deze teelt niet rendabel zijn. Wel wijzen de onderzoekers op de mogelijkheden dat de berekende bedragen lager uit kunnen vallen. Zo kan volgens onderzoeker Marcel Raaphorst het licht beter worden benut door de teeltomstandigheden te verbeteren.

“Op donkere dagen zal 1 procent extra groeilicht veel dan 1 procent groei opleveren”, stelt Raaphorst. “Op een zonnige dag kan door een tekort aan CO2 of een te lage luchtvochtigheid het extra groeilicht juist minder effect opleveren. Dus zal een belichte teelt voor de jaarwisseling meer product opleveren dan erna.”

Belichten van botersla kan volgens de onderzoekers gebruikt worden om het hele jaar door voldoende sla te kunnen leveren van een goede kwaliteit. Maar de hoge kostprijs geldt als belangrijk struikelblok.

Beheer
WP Admin