AkkerbouwOpinie

Kosten gaan voor baten

Vermindering van bodemdruk en dus bodemverdichting kost direct geld. Het voordeel komt pas op termijn.

De afweging band versus rups is moeilijk voor wie én tegen lage kosten wil werken én de bodemverdichting wil minimaliseren. Qua bodemdruk moet ook de modernste, zeer flexibele luchtband het afleggen tegen de rups, blijkt uit onderzoek door Wageningen UR in opdracht van Boerderij. De rups van Zuidberg geeft minder verdichting dan de even brede Ultraflex Cerexbib-band van Michelin.

Alleen hiermee zijn we er nog niet, al kwamen we met ons onderzoek wel een paar stappen verder. Zo weten we nu dat je de marketingmensen van een fabrikant – bandenfabrikant in dit geval – met enige argwaan moet aanhoren. Niet alles wat ze zeggen is altijd helemaal waar, zelfs niet als wordt gewapperd met resultaten van Frans onderzoek.

De focus van het Boerderij-onderzoek lag op de solitaire band en track: welke van de twee geeft het minst verdichting? De bijvangst van ons onderzoek was echter zeker zo belangrijk. We maten ook de bodemverdichting na passage van de bietenrooier met volle bunker. Wat blijkt? Je kunt het qua bodemverdichting nog zo goed doen met een rups of brede, slappe band, als die gevolgd wordt door zwaar belaste, conventionele achterbanden, dan telt voor de mate van verdichting die laatste band. Conclusie: om echt te profiteren van lagedrukvoorzieningen – band of rups – moet de machine er rondom op staan.

En dan wordt de keuze lastig. Want €100.000 voor vier rupsen is heel wat meer dan €25.000 voor brede, slappe banden rondom. Wie wil voor rooien op rupsen €100 extra per hectare betalen, wanneer het op luchtbanden eigenlijk nog best kan? De vraag is uit te breiden naar alle trekkers en werktuigen op een bedrijf. Het is de keuze tussen behoud van een productieve bodem op de langere termijn en lagere kosten op de korte termijn. Op basis van Wagenings onderzoek moeten we  zeggen dat voorkomen van verdichting voor de langere termijn de betere keuze is.

Beheer
WP Admin