AlgemeenOpinie

Kostbaar vertrouwen

Vertrouwen is een sleutelbegrip in de economie. Als ondernemers vertrouwen hebben in de toekomst, floreert de economie. Als beurshandelaren hun vertrouwen verliezen, storten de beurskoersen in.

De Ehec-crisis die de tuinbouw treft is ook vooral een vertrouwensbreuk. De kosten ervan voor Nederland zijn weer naar boven bijgesteld tot nu al 171 miljoen euro. Het zal grote en langdurige inspanningen vergen om dat vertrouwen terug te winnen. Er zijn plannen voor een promotiecampagne van drie jaar en 6 miljoen euro. Het klinkt veel, maar zo werkt het nu eenmaal.

Vertrouwen is dus een vorm van kapitaal. Geen wonder dat er kapers op de kust zijn. In Rusland is aan het licht gekomen dat groenten van niet-Europese herkomst zijn omgekat tot Europese producten. Daar waren ook vals-Nederlandse paprika’s bij. Rusland staat dan wel te boek als het land dat momenteel moeilijk doet over Europese groente, maar blijkbaar is het stempel Europa er zelfs nu nog altijd een pre.

Zulk gratis meeliften op andermans goede naam is een vorm van economisch vals spel die streng tegengegaan moet worden. Nederlandse bedrijven die eraan meedoen, en zich lenen voor doorvoer en omkatten van niet-Nederlandse producten, gooien via de achterdeur de miljoenen weg die in de vertrouwenscampagne worden geïnvesteerd. Aanpakken dus, zulke bedrijven.

Beheer
WP Admin