AlgemeenAchtergrond

Kopten in Egypte vermoord op kerstavond

Vijf Egyptische orthodoxe christenen, leden van de Koptische Kerk, zijn gisteravond doodgeschoten en tien andere kopten raakten gewond in Zuid-Egypte, toen onbekenden vanuit een auto om middernacht het vuur op kerst vierende christenen openden.

Voor de orthodoxe kerken in heel de wereld is de avond van 6 januari kerstavond en 7 januari de kerstdag. De westerse gregoriaanse kalender loopt twee weken voor op de oosterse juliaanse kalender die de orthodoxen hanteren.

De aanslag was gericht op kerkgangers die de Mary Gergiskerk in Nagaa Hamady na de kerstnachtmis verlieten. Nagaa Hamady ligt ongeveer zestig kilometer ten noordwesten van Luxor. Twee van de gewonden zijn er ernstig aan toe volgens medische hulpverleners.

Naar schatting 10 procent van de tachtig miljoen Egyptenaren is christen. Het zijn vrijwel allemaal kopten (Egyptische orthodoxen). Sektarisch geweld tussen islamitische en christelijke gemeenschappen in Egypte komt relatief weinig voor, maar allerlei spanningen kunnen plotseling tot ernstige uitbarstingen leiden. De kerk is een van de oudste christelijke kerken en domineerde Egypte lang tot de komst van de Arabieren in de zevende eeuw.

Beheer
WP Admin