AlgemeenAchtergrond

“Koperssentiment zorgt voor hogere melkprijzen”

De recente melkprijsstijging is grotendeels gedreven door koperssentiment.

Dat zegt Mark Voorbergen, zuivelanalist bij Rabobank Internationaal. Voorbergen sprak vandaag tijdens het Melkvee100plus-congres in Arnhem met als thema Melken met een fluctuerende melkprijs. Het recente marktherstel kwam volgens de zuivelanalist snel en onverwacht. Het tekort aan melk(vet) in de EU is volgens hem onder meer het resultaat van het te lang doorlopen van de interventie-aankopen. Daarbij is melkvet op de wereldmarkt beperkt beschikbaar.

Kopers van zuivelgrondstoffen zouden zich indekken uit angst voor een verdere stijging van de prijzen. “De huidige melkprijs is niet broos”, vertelt Voorbergen. “Maar een aantal factoren zijn nog fragiel. Er liggen nog interventievoorraden, en de vraag is nog altijd niet goed.”

De Rabobank verwacht de komende maanden enige stabiliteit op de zuivelmarkt. De wereldwijde vraaggroei, 2,5 tot 3 procent per jaar, zal volgens de bank echter snel weer op gang komen. Hoewel de meeste groei lokaal bediend zal worden, blijft er een netto jaarlijkse groei van de vraag van 1,8 procent over.

Beheer
WP Admin