AkkerbouwAchtergrond

Koper of collega?

Klanten willen ontvangen wat ze vragen, hoe je dat doet en welke problemen je tegenkomt doet er dan niet toe. Daaraan moeten Kazakken nog wennen. Ik ben daarom de koper, niet een collega.

Ik controleer nu elke dag een half uur hoe het schonen gaat. Er wordt gewerkt in drie ploegen. Het is nu al twee keer voorgekomen dat ik na bemonstering moest zeggen dat het niet goed genoeg geschoond was en dat ze de dagproductie opnieuw moesten schonen.

Dat is wat de Kazak wil en nodig heeft: iemand die gewoon zegt ‘het deugt niet, niet mekkeren en opnieuw je werk doen’. Dat er technische problemen waren, dat is niet van belang. De klant wil ontvangen wat hij vraagt, hoe je dat doet en welke problemen je tegenkomt doet er dan niet toe.

Ik ken onze problemen en zeg het ook tijdig tegen de klant, maar er is een grens aan het geduld van de koper. En ik wijs de medewerkers er dan op dat ze me bij de kwaliteitsbeoordeling als koper moeten zien, niet als een collega.

Meer te bereiken met recht-voor-zijn-raap-boeren

Heel veel mensen die in Rusland werken of gewerkt hebben weten precies wat ik bedoel. Lees de weblogs van de andere Nederlanders die in Rusland werken. Ik ben blij dat het weblogs van werkers zijn, niet van duurbetaalde consultants. Ik wou dat de minister van ontwikkelingssamenwerking ze ook las. Misschien komt er meer van zijn beleid terecht als hij een recht voor zijn raap landbouwer zou sturen die niet bang is om ergens achter een struik te hurken en te poepen… in plaats van mensen die alleen op een pot willen met een sproeier eronder.

Maar gelukkig voor de Kazak dat ik er ben. We hebben samen fouten gemaakt en wie er nu echt de dupe van was? Daarover is nog niets uitgesproken in Nederland. Maar ik sta er nu voor in dat de Kazachse saffloer voldoet aan wat de Nederlandse kopers vragen.

Gewas saffloer is een echte bikkel

Het gaat nu echt goed en het zal ook goed blijven gaan dit jaar met de zaadjes voor duiven en parkieten. Het blijft een invalide gewas voor export vanuit Kazachstan. Oorzaak is dat het een totaal niet veredelde plant is. Maar juist daardoor houdt het zijn dikke witte huid. En die maakt dat de papegaai en parkiet merken waarvoor ze hun snavel hebben.

Het gewas krijgt geen enkele bespuiting of bemesting. De global warming wordt er dus niet door veroorzaakt. En bedenk wel: waar geen saffloer groeit, groeit niks. Dus hebben we mooie kansen. Alleen zal de duif of parkiet een heel enkele keer een ander zaadje te slikken krijgen.

Beheer
WP Admin