AlgemeenAchtergrond

Kopenhagen mislukt, geen bindend akkoord

Ondanks bijna twee weken non-stop vergaderen zijn wereldleiders uit 193 landen er niet in geslaagd een juridisch bindend akkoord te sluiten over klimaatverandering.

Volgens milieuminister Jacqueline Cramer gaan de afspraken niettemin verder dan ooit, maar NGO’s en arme landen zijn teleurgesteld.

Rijke landen veroorzaken verreweg de meeste CO2-uitstoot, maar pakken de rekening liever niet op, aldus de Ethiopische president Menes Menawi, die op de top 52 Afrikaanse landen vertegenwoordigde. Directeur Liesbeth van Tongeren van Greenpeace Nederland spreekt van een valse start. “Terug naar huis om je huiswerk te doen, en in januari echte afspraken maken.” Nu regeringsleiders de vrijblijvende afspraken als akkoord verkopen, is de druk weg om echt iets te doen, vreest Greenpeace.

De VS is naar eigen zeggen ver gegaan door een fonds voor te stellen van 100 miljard dollar om arme landen te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering. De arme landen hadden aangevoerd door China, India en Brazilië zo’n 132 miljard dollar per jaar in gedachten.

De EU heeft beloofd in 2020 de uitstoot van CO2terug te brengen met 20 procent ten opzichte van het niveau van 1990. Japan belooft een verlaging van 25 procent, en de VS als tweede grootste vervuiler na China 3 tot 4 procent.

Opvallend was de botsing tussen de VS en China. De Chinese leiding wilde eerst niet de laat gearriveerde Amerikaanse president Barack Obama ontmoeten.

Beheer
WP Admin