De grens van € 700 op de termijnmarkt komt voor koolzaad heel dichtbij. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwMarktanalyse

Koolzaadprijs dendert naar € 700 per ton

Koolzaad noteert op de termijnmarkt in Parijs al zeven weken lang stijgende prijzen. In deze periode is het product ruim € 100 per ton in waarde gestegen.

De handel in het novembercontract werd vorige week afgesloten op € 687,25 per ton. Wie dacht dat met de overstap naar februari als eerst aflopende contract de prijzen wel iets zouden terugvallen, komt bedrogen uit.

Vorige week vrijdag lag de koers van het februaricontract weliswaar € 9 per ton lager dan dat van het novembercontract, maar een flinke prijssprong op maandag poetste dit verschil in één keer weg. Dinsdagochtend werd de opmars verder doorgezet en klom het prijsniveau al naar € 692 per ton. Daarmee komt de grens van € 700 op de termijnmarkt heel dichtbij.

Marktbureau Strategie Grains verlaagde zijn oogstverwachting voor koolzaad in de Europese Unie met 0,06 miljoen ton naar 16,97 miljoen ton. Daarmee ligt de productie nog zo’n 2,2% hoger dan een jaar geleden. Door een grotere vraag dalen de voorraden naar verwachting echter naar een ongekend laag niveau.

Er wordt daarbij wel rekening gehouden met een veel kleinere verwerking van koolzaad, omdat het product relatief duur is geworden ten opzichte van andere oliezaden. Naast een grote vraag signaleren marktdeskundigen ook een afwachtend aanbod van verkopers.

Koolzaadnotering stijgt € 23,50 per ton

Op de graanbeurs in Hamburg steeg de koolzaadnotering deze week met liefst € 23,50 per ton. Daarmee komt de prijs op deze beurs al op € 710 per ton. Levering in januari tot en met maart noteert € 22 hoger op € 706 per ton. De prijs (€ 684 per ton) die vorige week voor de eerste drie maanden van volgend jaar gold, wordt nu betaald voor de periode van april tot juni. Oogst 2022 noteert € 21,50 hoger dan vorige week op € 581,50 per ton.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Beheer
WP Admin