AkkerbouwAchtergrond

Koolzaad op contract: €400 per ton

Dit jaar telen we 200 ha koolzaad, meest op contract voor de productie van biodiesel. Er komt rond 3 ton zaad per hectare. Het gros van onze oogst is afgedekt op rond de €400 per ton.

Winterkoolzaad wordt meestal rond 20 augustus gezaaid en tijdens de winter kort gehouden. Als de plant namelijk groot is, kan strenge vorst grote schade toebrengen. Soms is het nodig om een groeivertrager te spuiten. In het vroege voorjaar gaat het ineens heel hard met de koolzaadplant. Tijdens een paar warme dagen schiet hij omhoog, zodat hij in mei volop kan bloeien.

Rapskever

Daarbij kleurt heel Duitsland geel, een prachtig gezicht! Ook geuren de gele bloemen sterk. Voor sommige mensen is dit geen fijne geur, voor mij is dit de geur van het voorjaar. Op de gele bloemen komt de rapskever af. Dit is een minuscuul zwart kevertje dat specifiek van de rapsbloem leeft. Hij voelt zich sterk aangetrokken door de gele bloemen. Maar het verschil tussen koolzaad en een geel kledingstuk ziet hij niet. Bij een eventueel bezoek aan Duitsland in deze periode raad ik u aan om de gele of oranje kledingstukken thuis te laten. De hele tijd kleine kevertjes op en rond kleding is niet fijn. Tegen de rapskever wordt trouwens gespoten. Dit jaar hebben wij kleine gele bakjes in het veld staan om in de gaten te houden hoeveel het er zijn.

€400 per ton koolzaad

We hebben dit seizoen 200 hectare winterkoolzaad gezaaid en zullen circa 3 ton koolzaad per hectare oogsten. Dat kan beter, maar we zijn net begonnen met het optimaal verzorgen van de bodem. Ook boeren wij op droge zandgrond. Voor 1 ton koolzaad wordt circa €400 betaald. Dit hebben wij voor 80 procent van ons areaal in contracten vastgelegd. De prijs is intussen iets hoger geweest, maar er zijn ook mensen die voor €220 vastgelegd hebben.

Zwart goud

Koolzaad wordt in juli geoogst met een gewone combine. De zaadjes zijn heel klein. Het wordt ook wel zwart goud genoemd. Het stro proberen we dit jaar ook te persen. Koolzaadstro moet lang liggen en het weer is daarom een groot risico. We gaan er vanuit dat het 10 tot 14 dagen moet liggen.
Koolzaad wordt warm of koud geperst om olie te winnen. Dit wordt vermengt met diesel en daarna wordt het verkocht aan de pomp als biodiesel. Een voertuig dat op rapsolie rijdt, stinkt behoorlijk. Alsof er iemand zijn vlees laat verbranden op de barbecue.

Beheer
WP Admin