AlgemeenAchtergrond

Koningin kritisch over virtuele contacten

Koningin Beatrix is kritisch over virtuele contacten via sms en internet.

Technische vooruitgang maakt de mensen onafhankelijker en afstandelijker, zei de vorstin vrijdag in haar jaarlijkse kersttoespraak. In moeilijke omstandigheden is echter “tastbare nabijheid” nodig om solidariteit en compassie op te roepen, aldus Beatrix. “Echt contact ontstaat in daden en woorden. Taal is onmisbaar bij het opbouwen van vertrouwen.”

Vroeger kende men elkaar, maar de moderne mens is volgens de koningin vooral met zichzelf bezig. “We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.”

Onze samenleving wordt steeds individualistischer, waarschuwt de vorstin. “Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. Maar zonder enig ‘wij-gevoel’ wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet te vullen. Integendeel, afstanden worden juist vergroot.”

Beheer
WP Admin