AlgemeenAchtergrond

Koersval euro storm in glas water

De euro daalde laatste dagen hard in waarde. Tegenover de Amerikaanse dollar werd het laagste niveau sinds 15 maart aangetikt. Angst dat de eurocrisis over slaat naar Italië ligt aan de daling ten grondslag. Senior-econoom Teunis Brosens van ING Economisch Bureau legt uit waarom de markten bewegen, en wat de bewegingen kunnen betekenen voor de agribusiness.

Heeft de plotselinge onvrede over Italiaanse economie ING verbaasd?
“Zeker. De problemen van de Italiaanse economie zijn al jaren bekend. Italië hikt tegen een staatsschuld aan die 120 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. De economie groeit slechts mondjesmaat, dit jaar met misschien 1 procent. Er is echt niks gebeurd in de laatste dagen, behalve wat politiek gekibbel, dat Italië plotseling in de gevarenzone brengt. Toch loopt de rente op Italiaans schuldpapier waardoor escalatie dreigt. Het is op de keper beschouwd een storm in een glas water.”

Is de situatie van Italië beter dan die van Griekenland?
“Het industrieel potentieel is niet overweldigend maar zeker groter dan in Griekenland en Portugal. Belangrijker nog is dat het tekort op de staatsbegroting in Italië nu wordt geraamd op 4 procent. Dat is slechter dan Duitsland, dat een tekort kent van 2,5 procent, maar beter dan Frankrijk, dat 6 procent van de begroting zal moeten bijlenen. De markten zullen zich dat realiseren als de Italiaanse regering weer gewoon beleid gaat maken.”

De euro kan dus weer omhoog?
“Wat de markt domineert, is de eurocrisis. Als een oplossing voor de Griekse schulden eindelijk in zicht is, zullen markten kalmeren en Italië weer met rust laten. Ik blijf er van overtuigd dat wat betreft de eurocrisis het ergste achter ons ligt. Dat betekent dat de Europese Centrale Bank de rente in stappen zal verhogen. In de VS zal de centrale bank vermoedelijk pas in 2012 worden verhoogd, en dus zal geld worden belegd in de Eurozone. De eurokoers zal dan dus weer stijgen. Onze laatste raming gaat uit van een koers boven 1,40 dollar.”

Is een hoge waarde voor de koers wel wenselijk? Is voor de export een lage waarde voor de euro niet beter?
“Nederlandse bedrijven, ook in de agribusiness, exporteren vooral naar Duitsland en andere bestemmingen in de Eurozone. Indirect is de koers wel van belang, omdat de Duitse economie sterker afhankelijk is van afzet in de VS. Gelukkig zien we dat Duitsland ook steeds meer verkoopt in China. De euro-yuan-wisselkoers is behoorlijk stabiel. Sterker, de yuan neemt langzaam aan waarde toe. Chinezen gaan dus nog meer kopen. Dat is voor Duitsland en de Nederlandse agribusiness zeer voordelig.”

China wordt met een economische groei van 9,5 procent in het laatste kwartaal en 15 procent groeiende industriële productie de nieuwe groeimotor van de wereldeconomie?

“Wie daar aan twijfelt…”

Beheer
WP Admin