RundveeAchtergrond

Koeien in en uit de problemen (3)

Even de hand op de koeien en dan aan die hand ruiken. De Kazachstaanse dierenarts lachte me erom uit. Hij controleert van 10 meter afstand. Dat lachen zal ‘m nog vergaan.

Na de oorlog in de kreupelenstal zijn we door de stal voor koeien rond afkalven en koeien met mastitis gegaan. Mastitis is normaal, ook de beste bedrijven kennen het. Maar als van de 350 koeien er 20 mastitis hebben, is dat wel wat veel. Maar hier was niet in de eerste plaats de dierenarts fout. De nieuwmelkte koeien staan apart van de koeien met mastitis, maar worden met dezelfde melkklauwen gemolken. Dat is al de eerste grote fout op het bedrijf.

In de stal stonden twee pasgekalfde koeien. Ik ging er met de hand achterlangs en rook eraan om te testen of ze een baarmoederontsteking had. De twee Kazakken die me rondleidden en de dierenarts lachten me erom uit. De dierenarts zei zelfs: ‘Over een paar dagen hoef je niet aan je hand te ruiken, dan ruik je ze van 10 meter afstand’. Weer iets stoms van hem. Ik zei hem: ‘En jouw standaardwerkwijze is ze vanaf 10 meter te controleren?’ Ja, dat was normaal. ‘Bij mij niet’, zei ik hem, ‘en er klopt niks van als het wel zo is.’

De behandeling van de koeien bestond uit spoelen met een water- en zoutoplossing. Tja, verkeerde methode, en alweer ingrijpen als het veel te laat is. Daar lag het begin van de vruchtbaarheidsproblemen al.

Gelukkig geen abortus Bang

In de ligboxenstal zag je bij het lopen langs de daar liggende koeien de verdere problemen al. Héél veel witvuilers waar dikke, witte etter uitkwam. Ik was al bang voor abortus Bang, maar dat kon niet spelen. Het bedrijf had hierop bloed in het buitenland laten onderzoeken en was er vrij van.

Daarna ben ik nog eens alleen over het bedrijf gelopen. Ik zag niks wat ik niet baas zou kunnen met mijn Nederlandse ervaringen op eigen bedrijf en bij het insemineren op andere bedrijven. Daarna zijn we samen gaan kijken naar het land, de luzerne oogst, de stand van de mais en hoe de irrigatie ging.

Betaling via aankoop sperma van stieren

Op weg naar huis vroegen ze me wat ik er van vond, buiten dat ik hun dierenarts wilde wurgen. Ik vertelde ze dat ik het wel aandurfde, dat ik me er 3 maanden lang 3 dagen per week voor in wilde zetten en in die periode de zaak zou oplossen. Als beloning zouden ze dan 500 dosis sperma moeten afnemen. Dan zouden we ook geen problemen met salarisdocumenten hebben. Ze moesten het overleggen met hun buitenlandse baas.

Na 2 weken vroegen ze of het op een andere manier kon en voor een ander bedrag. ‘Nee’, zei ik ze dus. ‘Ploeter aan zoals je nu doet en over een jaar kan de tent dicht’. Tel toch uit: geen kalveren, geen melk en die kreupele koeien brengen niks op voor de slacht als ze vel over been zijn. Het had ze, naar wat ik zag, nu al €50.000 gekost, en dan laat ik de kreupelen nog buiten beschouwing. Dus mannen vergeet het dat ik het voor minder doe. ‘Ik zet je de zaak weer op rails en binnen 2 weken na dat ik er ben zul je zelf resultaat zien.

Een week later belden ze dat het akkoord was, en of ik meteen kon beginnen.
(wordt vervolgd op 29 oktober)

« vorige | volgende »

Beheer
WP Admin