AkkerbouwAchtergrond

Klaar met de kersen!

Het kersenseizoen zit erop. Tijd om eens terug te blikken en een bijzonder jaar te evalueren.

Het kersenseizoen zit erop. De bomen zijn leeg, de kersen zijn afgeleverd en de eerste forintjes stromen voorzichtig binnen. Daarmee is het ook tijd om de pluk te evalueren. Immers, het was het eerste jaar waarin we zelf de pluk én de afzet regelden.

Niet-gesnoeide bomen leverden méér kersen

De gemiddelde opbrengst bedroeg 18 kilo per boom, variërend tussen 10 en 35 kilo, afhankelijk van de leeftijd. Dat is logisch. Maar wat óók opviel is dat de bomen die we dit jaar niet hadden gesnoeid, aanmerkelijk meer kersen hadden. Dit is voor ons reden om niet meer in het voorjaar te snoeien maar in het najaar én een professioneel snoeiteam te gaan inhuren. Tot nu toe gebeurde dit door jongens die alleen bij ons de 40 hectare kersenbomen snoeiden. Welliswaar kosten die jongens ’slechts’ 20 euro per dag, maar het verkeerd snoeien kost tig keer méér. Dus dat is punt 1 voor ons.

Niet meer koken voor oogstploeg

Het organiseren van de pluk is goed bevallen. Wel zijn we tussentijds afgestapt van het zelf koken voor 13 mensen. We laten nu het middageten komen; voor die €2 kunnen we zelf niet in de keuken staan. In plaats van 13 eigen mensen willen we volgend jaar 40 eigen mensen gaan inzetten. De komende tijd gaan we plannen waar en hoe deze mensen te gaan huisvesten. Dat is punt 2.

Dagelijks volle vrachten kersen leveren

Als individuele kersenteler ben je natuurlijk afhankelijk van de markt. Maar dat neemt niet weg dat je altijd je best kunt doen om de ’krenten in de pap te vinden’. Dit jaar hebben we veel nieuwe mensen leren kennen: 10-15 handelaren en vijf verschillende handplukteams. We begrijpen nu beter hoe het circus rondom de kersenpluk functioneert. Belangrijk is om dagelijks volle vrachten te kunnen leveren, oftewel zo’n 20 ton kersen. Dit gaan we proberen op te zetten; door enerzijds uitbreiding van de hectares (maar dat is lange termijn, want het duurt minimaal zeven jaar alvorens er een beetje kersen aan de bomen komen) én inkoop van kersen van collega-telers. Door een kleine opslaghal te bouwen, kunnen we de pallets met kersen netjes klaarmaken voor transport. Dat is punt 3.

Loonwerk bij leegschudden bomen is lonend

De HROT-schudder heeft het prima gedaan. Dagelijks werd een 12 tot 15 ton kersen geschud. Zonder noemenswaardige problemen heeft de schudder de duizenden boompjes laten schudden. Van 9 tot 11 juli schudden we in loondienst voor een kersenhandelaar. Die man heeft een contract met een kersenteler die nog een ’acht vrachtauto’s aan de bomen heeft hangen’. Dit loonwerk is overigens erg interessant, dat willen we meer gaan doen. Bovendien komen de pruimen er ook aan: september is oogsttijd. De machines optimaal benutten én geld verdienen met loonwerk: dat is punt 4.

Foto’s: Ronald Scholten

Beheer
WP Admin