AlgemeenAchtergrond

Kerstmaal op afbetaling

Kerstmis in Brazilie betekent versierde palmbomen, sneeuw alleen op het inpakpapier en geweldige maaltijden. De meeste mensen kopen die op afbetaling.

De komende dagen worden mijn vijfde kerstmis in Brazilië. Ik denk dat ik de kerst nooit zo zal voelen als in Nederland. Het is hier nu zomer en 30 graden. Voor mij horen bij kerst kou, de donkere dagen voor kerst en de daarbij gecreërde gezelligheid via kerstverlichting in bijna alle huizen en steeds meer tuinen.

Wij hebben uit het dennebos bij ons huis een grote tak gehaald en deze met lichtjes en ballen omgetoverd tot kerstboom. Bijna niemand hier heeft een echte kerstboom want door de hitte vallen de naalden snel uit. Wie een boom zet, zet een kunstboom bomvol blinkende ballen en bonte slingers. Brazilianen houden in mijn ogen van vrij kitsch. Veel mensen doen ook niets aan versiering, gewoonweg omdat ze daar het geld niet voor (over) hebben.

Brazilianen hebben ook niet de traditie hun huizen en tuinen te versieren. Tot enkele jaren terug was er nauwelijks kerstversiering verkrijgbaar. Wie zijn tuin heeft versierd heeft kerstverlichting in een palmboom. Alleen het inpakpapier voor de kerstcadeautjes doet denken aan de ‘White Christmas’. Daarop staan wel kerstbomen met besneeuwde takken, huisjes met witte daken en sneeuwpoppen. Best vreemd, want de meeste mensen hebben nog nooit sneeuw gezien, alleen op tv.

Kerst beperkt zich hier tot kerstavond en één kerstdag. Op kerstavond vindt de ceia – het avondmaal – plaats. Dit is het hoogtepunt van de kerst en wordt met zoveel mogelijk familieleden gevierd. Brazilianen zijn echte familiemensen, heel gastvrij en echte lekkerbekken. Ook hier tref je op tafel bij de meesten de traditionele gevulde kalkoen aan of anders gevulde ham of gegrilde big. Het menu is navenant de portemonnaie, maar ongeacht dit feit haast overal goed. De commercie speelt er ook op in dat dit voor zoveel mogelijk mensen kan. Je kunt je kerstinkopen nu doen en de komende maanden bijvoorbeeld in 3 keer betalen.

Kerstcadeautjes ontbreken ook niet als het enigszins kan. Ook deze worden vooral gekocht op afbetaling. Op tv is er volop reclame voor nu kopen en de eerste afbetaling na carnaval.
Zelf gaan wij op kerstavond naar de avondmis, waarna we samen met mijn schoonouders nog wat drinken. Eerste kerstdag vieren we door samen te eten. Ons menu: ovenschotel met kip en aubergine, en meringue met perzik als nagerecht. Voor iedereen vanuit Brazilië: um feliz Natal.

Beheer
WP Admin