AkkerbouwAchtergrond

Kersenpluk

We zijn dinsdag 9 juni gestart met de kersenpluk. Een dubbel gevoel: positief omdat het ’project’ begonnen is, negatief omdat de prijs slecht is.

De kersenpluk is als een project: planning en organisatie zijn erg belangrijk. Immers, we plukken bijna 40 hectare kersen. Dit zijn circa 16.000 bomen. We hebben 13 mensen die we onderdak geven en driemaal daags eten. In tegenstelling tot bedrijven in onze directe omgeving gaan we fatsoenlijk om met ons personeel. Ook dragen onze medewerkers een polo en een cap met de bedrijfsnaam, zodat het geheel wat professioneler overkomt. Op deze wijze hopen we wat trots bij de mensen te creëeren én een goed team op te bouwen dat de komende jaren een vaste kern kan vormen.

Hand- en machinepluk

De vroege soort kersen, de Érdi, plukken we alleen maar met de hand. Deze kers vormt de opening van het kersenseizoen. Iedereen smacht naar deze verrukkelijke kers, dus is de prijs voor handpluk beter dan voor industriekersen.
Zodra de Érdi van de bomen af is, gaan we naar de tweede soort, de Debreceni. Dan worden de mensen opgedeeld in twee teams. Het schudmachineteam bestaat uit zeven mensen. Het andere team blijft de kersen met de hand plukken.

Voor het eerst eigen mensen

Dit is het eerste jaar dat we met eigen personeel werken én de afzet zelf regelen. Spannend dus. Volgend jaar willen we 40-50 mensen regelen, zodat we zo veel mogelijk kersen met de hand kunnen plukken. Immers, de nettoprijs voor de handpluk is een factor 3 hoger dan de prijs voor de kersen die richting conservenindustrie gaan. Na correctie van de arbeidskosten is de prijs van de handpluk nog altijd een keer hoger dan van de industriekers.
De handpluk moet wel van een prima kwaliteit zijn. Kistjes met 5 kilo kersen, geen bladeren erin, de steeltjes moeten aan de kers zitten (anders droogt de vrucht uit), een homogene kleur en een diameter van minimaal 22 millimeter. De minste of geringste afwijking wordt bestraft met het weigeren van de partij en/of het reduceren van de prijs. De eerste avond werd onze partij geweigerd bij de ene handelaar, bij de andere handelaar werd die wel geaccepteerd. Ach ja, wellicht had de eerste handelaar de vrachtwagen naar Rusland al vol en hoefde hij de kersen niet. Het is elke dag toch een beetje aftasten.

Schandalig lage prijzen

De prijzen zijn dit jaar schandalig laag. Kartelvorming door de Duitse conservenindustrie wordt hier geroepen. Ik weet het niet. Feit is dat Hongarije géén conservenindustrie meer heeft, althans geen bedrijven die iets in de melk te brokkelen hebben. Dat maakt de sector afhankelijk van de export. En een kers moet gewoon weg als die rijp is, je hebt absoluut geen speling!
De conservenkersen geven we weg voor 55 forint per kilo, oftewel 19-20 eurocent. Topkwaliteit handpluk doet 56-58 cent per kilo. Het zijn dagprijzen, veelvuldig rondbellen voor de prijs is een absolute must.
De eerste week zit erop. Als u nu massaal kersenyoghurt, kersengebak, kersen of kersenjam gaat kopen, worden de komende weken wellicht een beetje beter qua opbrengstprijs. Alvast bedankt!

Foto’s: Ronald Scholten

Beheer
WP Admin