AkkerbouwOpinie

Kersenoogst gestart

Het is een enorme overgang: van flinke regen in Nederland naar een tropische warmte in Hongarije. De medewerkers in de kersen buffelen tijdens de oogst gewoon door.

Het is voor mij een plezier om ’s ochtends op tijd in de Audi te stappen en vanuit Nederland heerlijk over de autosnelwegen richting Hongarije te suizen. Mijn vaste stopplekken onderweg zijn Würzburg en Alland (net voor Wenen). Het motto is: niet te veel drinken, want dat moet er ook weer uit en kost een extra stop. Het zijn stops om de vier uur, niet verantwoord, maar wel zo lekker. Mocht de vermoeidheid toeslaan, dan is een korte slaap met doppen in de oren een optie. Dit keer was ik zo moe vóór vertrek dat ik op het laatste moment besloot met het vliegtuig vanaf Eindhoven naar huis te vertrekken.

Knetterend onweer geeft vertraging

Het is maandag 18 juni en net voor ik aan boord ga, barst buiten een knetterend onweer los. Alle activiteiten van luchthaven Eindhoven worden gestopt. Het oponthoud duurt een uurtje. Ik moet zeggen dat ik een dergelijke regenbui nog niet vaak heb gezien. Het valt letterlijk met bakken uit de lucht. Met een uurtje vertraging arriveer ik dus in Budapest. Een dag eerder is de kersenoogst gestart. Ik kon echter pas deze dag thuis zijn, want mijn petekind Rob Schildkamp in Glanerbrug (Ov.) deed zondag 17 juni zijn Heilige Communie. Een mooie happening en het is een prachtig kereltje, dus daar was ik met groot plezier en vol trots getuige van.

Hard werken ondanks hitte

Bij aankomst in Hongarije rijd ik direct door naar het kersenveld. Het is een enorme overgang vanuit het regenachtige en frisse Nederland naar het tropisch warme Hongarije waar het 32 tot 35 graden is. Petje af voor onze medewerkers, want die knallen erop in die hitte. Zo tillen de pakploegen 20.000 kilo kersen per dag.

€0,82 per kilo is redelijke prijs

De prijzen voor de kersen zijn in vergelijking met vorig jaar redelijk. Vorig jaar begonnen we op 18 juni te plukken en was de aanvangsprijs €0,89 per kilo. De opbrengst qua tonnages lag door vorstschade echter op een derde van het jaar ervoor. Dit jaar is de aanvangsprijs €0,82 per kilo, bij tonnages die op circa driekwart liggen, door de vorstschade op tweede paasdag.

Kartel drukt boerenprijs

Onze handelaar maakte rare opmerking: ‘We hebben vrijdagavond 15 juni een overleg gehad met alle grote kersenhandelaren om de prijs vast te stellen.’ Wat? Dat is toch gewoon een kartel dan! In Europa wordt veel gesproken over het tegengaan van kartelvorming, maar over het algemeen is dat een lachertje. De dagelijkse praktijk, zowel in Nederland (denk aan tankstations en slachterijen) als in Hongarije is dat er opvallend veel eensgezindheid is in prijsstellingen. Zolang de boerenprijs door kartelvorming laag blijft, lijkt het erop dat dit geen probleem is. Kartelvorming is verboden zodra het hoge prijzen voor de consument oplevert. Daar is in dit geval geen sprake van, immers, men drukt de boerenprijs en de handel heeft een mooie marge. De koper is ook tevreden, want die heeft een prachtproduct voor een mooi prijsje. Maar kom, laten we geen azijnzeikers zijn en positief blijven.

Deze blog heb ik even geschreven tijdens een siësta van 14.30 tot 16.00 uur. Het is gewoon te warm voor in deze hitte. Dus maak ik dankbaar gebruik van deze prachtige Spaanse traditie.

Beheer
WP Admin