AlgemeenAchtergrond

Kersenoogst 2011 ten einde

De kersenoogst zit erop. Het was een seizoen met wisselende gevoelens.

Donderdag 7 juli was voor ons de laatste oogstdag. Vanaf zaterdag 18 juni hebben we 18 dagen lang geschud; twee dagen vielen af vanwege regen. Het was een seizoen met wisselende gevoelens. de nachtvorst tijdens 4 en 5 mei was desastreus voor de hoeveelheid kersen.
De prijs per kilo zure kersen is goed te noemen. Die is in heel Europa goed. In het handelscircuit werd als reden de erg lage voorraden opgegeven. Telers in landen waar geen vorstschade is geweest, hebben een uitstekend financieel jaar. Overigens was dat ook hard nodig.

Het seizoen begon met een prijs van €0,95 per kilo, daarna zelfs licht stijgend naar €1 per kilo. Vanaf 30 juni kwam de klad echter in de prijs: binnen vijf dagen zakte die in drie stappen naar €0,57 per kilo om daarna weer licht te stijgen naar €0,65 per kilo.

Hoge prijs compenseert schade niet

In Hongarije is het merendeel van de kersen nu wel geoogst. Over het algemeen zal de Hongaarse kersenteler niet tevreden zijn, omdat de vorstschade groter is dan de hogere kiloprijs kan compenseren. Grofweg: een derde deel van de kilo’s en twee derde deel van de inkomsten ten opzichte van de oogst in 2010. De Hongaarse overheid heeft aangegeven een tegemoetkoming te overwegen. Het is afwachten of en hoe dat uiteindelijk uitpakt.

Inefficiënte oogst

Het oogsten van de kersen was inefficiënt dit jaar. Door de weinige kilo’s per boom was de arbeidsproductiviteit laag. Immers, we moeten elke boom wel schudden en dat kost tijd. Grofweg is elke boom aanklemmen, zeilen uitrollen, schudden, zeilen inrollen, afklemmen en doorrijden naar de volgende boom een tijdspanne van 40 à 60 seconden.

De ‘pakploeg’ had het dit jaar eenvoudig. Die bestaat uit drie personen: een chauffeur, een persoon die bakken van de grond tilt en aangeeft aan de persoon die op de aanhanger staat en de bakken opstapelt. Op elke aanhanger gaan 40 rijen van tien bakken hoog. Vroeg in ochtend start de pakploeg met het klaarmaken van de lege oogstbakken (Europool-bakken). De medewerkers klappen ze open en leggen een papier op de bodem. Daarna plaatsen ze de bakken op de aanhanger en rijden naar de te schudden rijen. Er gaan ruim 400 lege bakken op een kar.

Maar 12.000 kilo per dag

Vanaf deze kar gooien ze de bakken bij de boom, zodat de schudploeg ze makkelijk kan pakken en achter de lopende band met kersen kan plaatsen. Het plaatsen van lege bakken wordt afgewisseld met het ophalen van de volle. Een volle bak is tussen 10,5 en 12 kilo kersen. In normale jaren pakt de pakploeg gemakkelijk 20.000 kilo kersen per dag. Dit jaar was dat tussen 5.000 en 12.000 kilo per dag. Dus had deze ploeg het dit jaar relatief makkelijk. In normale jaren hebben deze jongens echter heel wat werk te verzetten: dagelijks 20.000 kilo en dat 20 tot 24 dagen achter elkaar. Bij 30 graden of meer is dat heftig werk.

Beheer
WP Admin