AlgemeenNieuws

Kamervragen na examentekst vlees

Den Haag – CDA-Kamerleden Michel Rog en Jaco Geurts gaan Kamervragen stellen over het havo-examen Nederlands. In het examen tekstverklaring wordt een tekst gebruikt van hoogleraar Roos Vonk over vegetarisme, die in 2010 in de Volkskrant was gepubliceerd.

Geurts heeft klachten gekregen dat de tekst een te eenzijdig pleidooi tegen de vleesconsumptie is. In de tekst wordt een beeld beschreven waarin geconcludeerd wordt dat westerlingen die vlees eten asociale lomperiken zijn die geen rekening houden met de gevolgen van de vleesconsumptie voor het milieu, het dierenwelzijn en de beschikbaarheid van voedsel voor mensen in arme landen. Vonk werd door de Universiteit van Nijmegen berispt wegens onzorgvuldig professioneel handelen naar aanleiding van een onderzoek waarin ze concludeerde dat vleeseters asocialer en egoïstischer zouden zijn dan niet-vleeseters. Ze baseerde zich op gegevens van Diederik Stapel, welke later gefingeerde gegevens bleken. Ook Vonk had voorbarige conclusies getrokken.

Geurts denkt dat leerlingen de tekst voor waar kunnen aannemen. Hij vindt dat op zijn minst in de tekst had moeten staan dat Vonk een berisping kreeg. Geurts vragen staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker of hij de tekst acceptabel vindt.

Het is niet voor het eerst dat de landbouw in eindexamens voor komt. In 2005 had LTO Noord kritiek op het eindexamen havo, waarin werd gevraagd waarom Nederlandse melkpoeder in Soedan goedkoper kan worden aangeboden dan verse melk uit het land zelf. In het examen moeten leerlingen stelling nemen tegen het landbouwbeleid, wat volgens LTO veel te ongenuanceerd werd weergegeven.

In 2006 werd een tekst gewijd aan de light-aardappel van HZPC, die een tegenaanval zou zijn op het Atkinsons-dieet, waarbij aardappelen in de ban worden gedaan omdat er te veel koolhydraten in zouden zitten.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin