AlgemeenAchtergrond

Kamer voorstander van inzet bodyscans

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van het inzetten van bodyscans om de veiligheid van vliegen te verbeteren.

Zowel regeringspartijen CDA en PvdA als de VVD in de oppositie zeiden dat dinsdag, nadat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) had aangekondigd dat hij zo snel mogelijk met bodyscans alle passagiers op Nederlandse luchthavens wil controleren. Alle drie de partijen vinden dat veiligheid boven privacy gaat.

“Vliegen is vrijwillig en als een bodyscan nodig is ter bescherming van anderen, gaat dat belang boven dat van een individu”, stelde PvdA-Kamerlid Ton Heerts. Bovendien vindt Heerts samen met zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma dat de bodyscans, waarmee door kleding gekeken kan worden, minder ingrijpend zijn dan de ouderwetse manier van fouilleren met het betasten van het lichaam.

VVD’er Fred Teeven zei dat alleen de contouren van het lichaam zichtbaar worden. “In een bodyscan kun je iemand echt niet herkennen”, aldus Teeven. Over wie de beelden bekijkt en hoe ze worden bewaard, kunnen volgens hem ook goede afspraken worden gemaakt.

Beheer
WP Admin