Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Kamer verzet zich tegen verlenging middelen

Nederland moet zich in Brussel verzetten tegen de verlenging van de toelating van een aantal gewasbeschermingsmiddelen, waaronder schimmelbestrijder epoxiconazool en insecticide thiacloprid. De Europese Commissie wil de toelating verlengen.

Minister Carola Schouten wil de tijdelijke verlenging ondersteunen. Reden daarvoor is dat de herbeoordeling van de middelen niet op tijd is afgerond. Zij wil niet dat de middelen worden verboden, alleen doordat de overheid niet tijdig de herbeoordeling heeft afgerond.

De Kamer is het daarmee niet eens. De oppositiepartijen gaven met steun van regeringspartij D66 een meerderheid aan een motie van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) om de regering op te dragen zich te verzetten tegen het huidige voorstel van de Europese Commissie, waarover donderdag waarschijnlijk wordt gestemd in het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff).

De Kamer vindt ook dat de regering alleen een tijdelijke verlenging van thiacloprid kan toestaan als de stof volgens de zogoemde Guidance for Bees geen risico’s voor bijen oplevert. Een motie van D66’er Tjeerd de Groot kreeg steun van de oppositiepartijen en daarmee een meerderheid.

Beheer
WP Admin