Ed Nijpels is voorzitter van de commissie die zich over de toekomst van de veehouderij gaat buigen.<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Kamer eist uitleg over commissie-Nijpels

De Tweede Kamer wil opheldering over de instelling van de commissie-Nijpels die zich gaat buiten over de toekomst van de veehouderij. Op initiatief van het CDA en D66 komt er een debat die over de gehele breedte van het parlement werd gesteund.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) kondigde twee weken geleden aan dat hij de commissie-Nijpels heeft ingesteld. Doel ervan is het zoeken naar concrete acties en maatregelen die de economische perspectieven van de veehouderij verbeteren, de duurzaamheid ten goede komen en het maatschappelijk draagvlak vergroten, zo gaf Van Dam aan in een brief die hij aan de Tweede Kamer stuurde.

De leden van de commissie, onder voorzitterschap van Ed Nijpels, zijn geen veehouders of boeren en ook geen vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Belangenorganisaties in de veehouderij hebben verbolgen gereageerd op de instelling van de commissie, vooral vanwege het feit dat de commissie over de veehouderij gaat, maar geen veehouderijvertegenwoordigers bevat.

CDA’er Jaco Geurts zette dinsdag vraagtekens bij nut en noodzaak van de commissie. Elbert Dijkgraaf (SGP) merkte dinsdag in de Tweede Kamer op dat er ‘inmiddels meer commissies dan problemen zijn in de landbouw’.

Instelling, samenstelling en opdracht commissie-Nijpels

In de Kamer heersen vragen over de reden van de instelling van de commissie, over de samenstelling van de commissie en over de opdracht die de commissie heeft meegekregen. VVD-woordvoerder Helma Lodders zegt dat ze niet begrijpt dat de staatssecretaris een commissie heeft ingesteld waar de sector zelf geen deel van uitmaakt. Zij vindt ook de opdracht niet helder. “Voor mij is ook van belang dat de commissie weet wat de uitgangspunten zijn in het regeerakkoord, namelijk dat er mogelijkheden voor groei blijven voor de veehouderij.”

De PvdA in de Tweede Kamer vindt het niet per se nodig haar staatssecretaris in het parlement om uitleg te vragen. Maar woordvoerder Tjeerd van Dekken stelde zich solidair op met zijn collega’s en steunde het verzoek van CDA en D66 om een debat. De Partij voor de Dieren vindt dat er niet genoeg over de veehouderij kan worden gepraat.

Beheer
WP Admin