AlgemeenAchtergrond

Kabinet zet AOW-plan ondanks kritiek door

Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hebben hun wetsvoorstel voor verhoging van de AOW-leeftijd vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd, ondanks forse kritiek van de Raad van State.

De bedoeling is dat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar gaat en in 2025 naar 67 jaar.

De Raad van State heeft zich eerder al uitgesproken voor verhogen van de AOW-leeftijd wegens de vergrijzing en de ontwikkeling dat mensen steeds later beginnen met werken. Maar de onafhankelijke adviseur van de regering heeft kritiek op de manier waarop de pensioenleeftijd in het plan omhooggaat.

Zo is er weinig vertrouwen in aangekondigde regelingen om mensen die jong begonnen zijn met werken en een zwaar beroep hebben, te ontzien. Donner en Klijnsma zeiden over enkele weken met een uitwerking van deze regelingen te komen.

Ook vindt de Raad dat eerder begonnen moet worden met het verhogen van de AOW-leeftijd. Maar Donner en Klijnsma willen juist tot 2020 de tijd nemen, omdat ouderen vlak voor hun pensioen zich niet meer kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie. Ook moeten werkgevers de tijd hebben om arbeidsomstandigheden te verbeteren en met werknemers na te denken hoe op een meer gezonde manier het pensioen gehaald kan worden.

Verder klaagt de Raad over een gebrek aan financiële onderbouwing en waarschuwt het voor spanningen tussen generaties. Donner stelde dat het kabinet al maatregelen heeft genomen die ouderen raken. Zo wees hij erop dat mensen met een redelijk aanvullend pensioen die in 2011 of later 65 jaar worden, extra belasting gaan betalen.

Bovendien bepleit de Raad enerzijds een sneller begin met het ophogen van de pensioenleeftijd om nu met de economische crisis eerder te besparen. Anderszijds zou een geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd met een maand per jaar eerlijker zijn voor verschillende generaties. Om de lasten eerlijker te verdelen pleit de adviseur ook voor verdere fiscalisering van de oudedagsvoorziening.

Maar volgens Donner levert het zwaarder belasten van iedereen en ook de wijze van invoeren weinig extra opbrengsten op. Sterker nog de geleidelijke invoering is volgens hem ingewikkeld en duur. Ook zou een zwaardere belasting van het loon de prikkel kunnen verkleinen om te gaan werken.

Beheer
WP Admin