AlgemeenAchtergrond

Kabinet maakt Q-koortsbedrijf toch openbaar

Het kabinet gaat toch bekendmaken welke schapen- en geitenhouderijen besmet zijn met Q-koorts.

Alle Kamerfracties drongen hier vandaag op aan. Veehouders en samenleving zijn gebaat bij ‘volledige transparantie’, zei Verburg. Wel moet openbaarmaking zorgvuldig gebeuren. “Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn.” Eerder was het kabinet tégen openbaarmaking, uit privacy-overwegingen en omdat onduidelijk was wat dit zou bijdragen.

De Kamer debatteerde vandaag met de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) over de bestrijding van de Q-koorts. Vrijwel alle fracties steunden het jongste besluit om drachtige, besmette dieren te ruimen. Toch was er ook kritiek, met name over de vele, nog bestaande onduidelijkheden. De linkse oppositie en coalitiepartij PvdA vonden dat het kabinet eerder maatregelen had kunnen en dus moeten nemen. Marianne Thieme (PvdD) verweet het kabinet ‘dood door schuld’, omdat informatie is achtergehouden. Ze kondigde een motie van wantrouwen aan, maar geen enkele fractie steunt deze.

De SP en PvdA willen dat er snel een parlementair onderzoek komt naar de aanpak van Q-koorts sinds 2007. Vandaag was nog onduidelijk of hiervoor een meerderheid bestaat. Die is er wel voor een algeheel aanvoerverbod. Vrijwel alle fracties riepen op om gezonde dieren, indien mogelijk, niet te ruimen. Verburg laat bekijken of drachtige, niet besmette geiten buiten het gevaccineerd gebied tóch ingeënt kunnen worden. Op een vraag van het CDA over het fokverbod zei ze dat dit tijdelijk is; na ruiming wordt dit verbod opnieuw bekeken.

Beheer
WP Admin