AlgemeenNieuws

Joustra: zonder herkenbaar schap faalt draagvlakonderzoek

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) moet terughoudend zijn in het aangaan van verregaande samenwerking met andere productschappen.

Volgens Tjibbe Joustra, scheidend voorzitter van het PT, moet de tuinbouw niet kiezen voor een ‘vage constructie’, maar als herkenbare entiteit blijven bestaan. “Herkenbaarheid van de sector is belangrijk voor het draagvlakonderzoek later dit jaar. Dat is nu al moeilijk genoeg.”

Joustra noemde dinsdag in zijn laatste bestuursvergadering één plantaardig schap zo’n constructie die niet nagestreefd moet worden. Volgens Joustra zijn de mogelijke voordelen van samenwerking in een backoffice beperkt, nu medebewind (regeling gemeenschappelijke marktordening GMO) al wordt ondergebracht in een centrale organisatie. Ook fruittelersorganisatie NFO en de handel denken dat financiële voordelen van verdere samenwerking zullen tegenvallen.

Het PT gaat de komende weken in kaart brengen wat de voordelen zijn van samenwerking in een centrale backoffice voor productschappen. Het afstoten van de GMO-uitvoering betekent niet dat het PT buitenspel staat in beleidsontwikkeling vanuit Brussel. “De beleidskant blijft onder de autonome taken van het PT vallen”, stelde PT-secretaris Michiel Gerritsen. Hij noemde wel taken als personeelszaken die mogelijk gezamenlijk kunnen worden uitgevoerd.

In een brief aan minister Henk Kamp van Sociale Zaken laat het PT zien dat het schap vooral autonome taken uitvoert. Het PT geeft jaarlijks 83 miljoen euro uit, waarvan 3 miljoen euro aan de uitvoering van de gemeenschappelijke marktordening.

Beheer
WP Admin