AkkerbouwAchtergrond

Je rijk rekenen lukt altijd

Of een nieuwe zelfrijdende rooier uit kan, ligt aan welke uitgangspunten je neemt.

De verkoop van zelfrijdende aardappelrooiers zit in de lift, meldt het openingsartikel van Editie Akkerbouw deze week in Boerderij. Vooral de vierrijer is populair. Dergelijke rooiers hebben vaak onder moeilijke omstandigheden net iets meer bij te zetten dan een getrokken rooier. Niet alleen loonwerkers kopen dergelijke machines, steeds vaker schaffen ook akkerbouwers, al dan niet samen met collega’s zo’n rooier aan.

We praten over flinke bedragen. Een vierrijer kost al snel €400.000 tot €500.000. Voor dat geld koop je ook een mooi huis. Hoe is dat rendabel te rekenen voor arealen die soms kleiner zijn dan 100 hectare?
De verkoopprijs in de folder is natuurlijk niet de netto-aanschafprijs. Vaak is nog wel korting te bedingen. Plus dat de Vamil/MIA-regeling helpt. Het telt ook mee dat je na het vaak financieel goede jaar 2010 het inkomen belastingtechnisch kunt aftoppen met zo’n investering. Dat maakt een dure zelfrijder dus aanmerkelijk goedkoper en verkleint het verschil in aanschafprijs met een tweedehands.

Tweedehands zelfrijders kosten nog steeds veel geld, maar zijn toch verhoudingsgewijs goedkoop ten opzichte van een getrokken rooier.

Ieder rekent de koop van een machine naar zichzelf toe. De teler die de rooier koopt, kan altijd berekenen dat hij wel degelijk rendabel is op zijn bedrijf, terwijl buurman-teler hem voor kan rekenen dat dat nooit uit kan. Neem je oogstrisico wel of niet mee in de berekening? Is voor de nieuwe getrokken rooier ook een zwaardere trekker nodig die je bij aanschaf van een zelfrijder niet hoeft te kopen?

Het renderend rekenen van een investering is geen absolute waarheid of de aanschaf wel of geen verstandig besluit is. Want degenen die ondanks een rentabiliteitsberekening toch investeerden in dergelijke ‘onrendabele’ machines, zijn achteraf meer dan eens de blijvers gebleken.

Beheer
WP Admin