AlgemeenAchtergrond

JBS zoekt groei in overnames

Vleesconcern JBS deed de laatste jaren een groot aantal overnames die vele miljarden kostten en het Braziliaanse concern veranderden in de grootste slachter ter wereld. Het bedrijf werd hiervoor op de beurs afgestraft, maar lijkt zich alweer te positioneren voor een overname van Sara Lee.

JBS geldt door een recordaantal overnames als grootste vleesconcern ter wereld. Het bedrijf uit Sao Paulo maakte begin dit jaar bekend het imperium uit te willen breiden met de vleesactiviteiten van Sara Lee. Desnoods was JBS bereid heel Sara Lee over te nemen en het bedrijf dan zelfstandig te splitsen.

Sara Lee, merkhouder van Douwe Egberts, sloeg echter een miljardenbod af en wil het bedrijf hoe dan ook eerst zelf splitsen in samengevat een component die koffie, thee en bakkerijproducten verkoopt, en een Amerikaanse vleescomponent. Topman Jan Bennink krijgt miljoenen als de splitsing binnen een kalenderjaar lukt.

JBS claimt sindsdien niet actief bezit te zijn met acquisities, van Sara Lee of gelijk welk ander bedrijf. Na een recordaantal overnames is het volgens topman Wesley Batista tijd voor ’organische groei’ in de regio’s waar men sterk is. Het bedrijf, zo lijkt te worden erkend, is zwaar gefinancierd. Het aandeel staat vooral daardoor, en in mindere mate door een Braziliaans-Russisch handelsconflict, onder druk.

Het bedrijf besloot op 1 februari dit jaar uitvoerend topman Joesley Batista te vervangen door diens broer, Wesley Batista. Laatstgenoemde blijft wel voorzitter van de raad van bestuur. De familie Batista is grondlegger en grootaandeelhouder van JBS. Volgens sommigen is Joesley ontslagen door de zware financiering en de slechte rendementen voor aandeelhouders, maar anderen, zoals het financiële dagblad Valor Economico, zien juist het afketsen van een Sara Lee-deal als de oorzaak van de managementwisseling.

De Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES grijpt in en brengt mogelijk een overname toch dichterbij. BNDES converteert voor 3,48 miljard reais (1,5 miljard euro) aan bedrijfsobligaties in gewone aandelen. BNDES verdubbelt zo het aandeel dat het heeft in JBS tot 31,3 procent. FB Participacoes SA, de houdstermaatschappij van de familie Batista, verkleint het aandeel van 54,4 procent tot 47 procent. De actie van BNDES valt voor aandeelhouders negatief uit: er komen zoveel aandelen bij dat de relatieve waarde afneemt. Tegelijk verlicht de stap de druk op JBS. Het bedrijf wilde via een beursgang (IPO) in New York geld ophalen voor de Amerikaanse activiteiten.

Er bleek echter te weinig interesse van investeerders en de beursgang is voorlopig uitgesteld. Een beursgang blijft volgens analisten wenselijk. JBS is de laatste vijftien jaar gegroeid door een extreem offensieve overnamestrategie, die overigens zonder steun van BNDES ook nauwelijks mogelijk was geweest.

JBS wil mede om een overname van Sara Lee mogelijk te maken de schuldpositie ook naast steun van BNDES herstructureren. De Amerikaanse dochter JBS USA geeft voor 1 miljard dollar (683 miljoen euro) aan bedrijfsobligaties uit. JBS wil tevens voor 1,2 miljard dollar (820 miljoen euro) aan leningen afsluiten. Het concern concentreert zich op Amerikaanse investeerders, en wil alleen zaken doen in dollars. De herstructurering levert volgens Batista meer dan 100 miljoen euro voordeel op. Het maakt JBS USA in het geval van een beursgang interessanter voor beleggers, en maakt JBS financieel sterker bij het doen van overnames.

Er zijn voor JBS echter wel kapers op de kust, waaronder private-equity huizen als Apollo en Bain Capital LLC en TPG Capital. Ze zijn er blijkbaar van overtuigd dat er nog veel ’lucht’ zit in de bedrijven, en willen de activiteiten stroomlijnen om vervolgens de Sara Lee-onderdelen tegen een mooie winst door te verkopen.

Sprong voorwaarts
JBS deed in 2007 zes overnames. Onder de overnamekandidaten was het Amerikaanse Swift Foods dat ook veel activiteiten ontplooit in Australië. Pas twee jaar eerder was JBS internationaal gegaan met een overname van de Argentijnse rundvleesactiviteiten van Swift. In 2008 volgden de Australische activiteiten van Smithfield Foods en het Amerikaanse Beef Five Rivers. In één meesterzet werd JBS de grootste rundvleesproducent ter wereld.

Een jaar later nam JBS het eveneens Braziliaanse Bertín over, maar belangrijker nog nam JBS een belang van ruim 67 procent pluimveeslachter Pilgrim’s Pride. Daarmee werd JBS de grootste in kippenvlees op de Amerikaanse en Mexicaanse markt, en kreeg het voet aan de grond op de Amerikaanse varkensvleesmarkt. De omzet steeg door de overnamestrategie in de laatste vijf jaar van 1,5 miljard reais tot 55 miljard reais (23,8 miljard euro). Het bedrijf slacht dagelijks bijna 85.000 runderen, 7,9 miljard kippen, 50.000 varkens en 24.000 lammeren per dag. Het bedrijf produceert tevens 82.300 huiden per dag en 5.400 ton zuivel.

Beheer
WP Admin