AkkerbouwAchtergrond

Is er toekomst voor Rotterdam?

De NAO-groothandelsnotering in Rotterdam noteerde dit seizoen meerdere keren lager dan de telersnotering in Emmeloord. Boerderij vroeg NAO-voorzitter Kees van Arendonk hoe dat kon.

Moet Rotterdam niet altijd hoger noteren dan Emmeloord en Goes?
“Ja. Hier is iedereen het over eens. De handel is flexibeler en draagt in tegenstelling tot telers wel risico bij overmachtsituaties. Daar hoort een prijsverschil tegenover te staan.”

Hoeveel zou het prijsverschil dan moeten zijn?
“Mijn gevoel zegt dat dat gemiddeld zo’n 5 procent moet zijn. Als Emmeloord €10 noteert, zou Rotterdam uit moeten komen op €10,50. Bij €20 in Emmeloord en Goes zou Rotterdam dan op gemiddeld €21 uitkomen.”

Hoe komt het nu dat er geen prijsverschil is?
“Slechts 10 procent van de fritesaardappelen gaat nog weg via de handel. Vroeger had de handel veel meer toegevoegde waarde. Alle aardappelen moesten gesorteerd worden voordat ze naar de fabriek gingen. Daar wilde de industrie ook voor betalen. Bij de moderne fritesrassen is één keer over de stortbak voldoende. Fabrieken kunnen daardoor gemakkelijk ook rechtstreeks bij de teler kopen en geven geen marge meer aan de handel. De handel kan nog wel degelijk toegevoegde waarde leveren, maar dit wordt niet meer erkend en niet meer betaald.”

Slechts 10 procent. Dat is wel heel weinig.
“Inderdaad. Dit betekent dat er nog heel weinig transacties zijn die meegenomen worden in de notering. Hierdoor zijn er weinig prijsschommelingen en is de markt mat en flauw. De industrie heeft al 80 procent van de aardappelen in zijn bezit. Door te schuiven met de uitlevering van contracten kunnen ze acute vraag voorkomen. Daar komt bij dat de Nederlandse industrie totaal niet zit te wachten op prijzen boven de telersnoteringen. In België staan grote fabrieken die én goedkoper produceren én grondstof goedkoper kunnen inkopen. Om de concurrentie aan te gaan, kan en wil de industrie niet meer betalen.”

Maar heeft de notering bij zo’n klein volume nog wel bestaansrecht?
“Dat onderzoekt een werkgroep van industrie en handel op dit moment. Maar laat het duidelijk zijn, handel en een handelsnotering hebben geen bestaansrecht als het niet lukt om hoger te noteren dan de telersnoteringen.”

Er is veel kritiek omdat er geen telers in de commissie zitten. Is dat misschien een oplossing?
“We blijven natuurlijk een handelsnotering. Er moet onderscheid blijven tussen de notering in Rotterdam en de telersnotering in Emmeloord en Goes. Maar in de evaluaties zullen we elk aspect meenemen.”

Lees ook ‘Handel wordt nauwelijks benut’ »

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin