AlgemeenAchtergrond

Invoer eiproducten sterk gestegen

De Nederlandse invoer van eiproducten is in 2009 sterk gestegen. In vergelijking met 2008 werd 38,5 procent meer ingevoerd.

Dat blijkt uit de verzorgingsbalans van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Vorig jaar werd voor 508 miljoen eieren aan eiproducten ingevoerd, 38,5 procent meer dan een jaar eerder. In 2008 werd voor 367 miljoen eieren aan eiproducten geïmporteerd. De stijging is tekenend voor de problematiek van de eiproductenindustrie. Door het krappe aanbod op de Europese eiermarkt zijn de prijzen van zowel kooi- als scharreleieren tot recordhoogtes gestegen. Verwerkers moeten daardoor consumptieprijzen neertellen voor industrie-eieren, waardoor de producten relatief duur worden. Hierdoor kunnen fabrikanten nauwelijks concurreren met eiproducten uit het buitenland.

De invoer van eiproducten, die in 2008 nog daalde, nam daardoor een grote vlucht, terwijl de export stagneerde. In voorgaande jaren groeide de uitvoer gestaag, maar in 2009 werden met 2,99 miljard eieren maar 1 procent meer eiproducten uitgevoerd dan in 2008. Het exportsaldo komt daardoor negatief uit.

Voor consumptie-eieren is het exportsaldo ondanks de hoge prijzen juist positief. De totale export van consumptie-eieren steeg met 2,6 procent tot 6,25 miljard eieren. Dat is een sterkere stijging dan in 2008. De stijging komt door een groot tekort op de Duitse markt, een belangrijke oorzaak voor de hoge prijzen. Door dit tekort daalde bovendien de import.

Uit de PPE-cijfers blijkt dat er in 2009 met 2,21 miljard stuks exact 2 procent minder eieren werden ingevoerd. Dit is een trendbreuk, sinds 2004 werden namelijk juist elk jaar aanzienlijk meer eieren ingevoerd.

Beheer
WP Admin