AlgemeenNieuws

Invoer Chinese groenten en fruit neemt fors toe

Voorburg – Nederland importeert steeds meer groenten en fruit uit China. Nederland voerde over de eerste vijf maanden van 2011 voor bijna 110 miljoen euro Chinese groenten en fruit in. Een jaar eerder bedroeg de invoerwaarde 89 miljoen euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Andersom stijgt de export ook, maar deze is in omvang zeer beperkt.

De invoer is over de laatste tien jaar meer dan verdrievoudigd. In 1999 werd voor 75 miljoen euro aan groenten en fruit uit China ingevoerd. In 2010 bedroeg de invoer de hoogste waarde tot nu toe: 238,5 miljoen euro. Als de invoer net als in het eerste halfjaar 20 procent blijft groeien, komt deze over heel 2011 uit op 287 miljoen euro.

Het betreft voornamelijk producten waarvan de teelt vrij arbeidsintensief is, zoals knoflook, paddenstoelen en tomatenpulp. Arbeid kost in China aanzienlijk minder dan in Nederland. Het gemiddelde salaris ligt in Nederland meer dan vijf keer hoger dan in China. Binnen Azië exporteert China ook steeds meer producten als appels, sinaasappels en komkommers.

Nederland exporteerde over de eerste vijf maanden van 2011 voor 2,6 miljoen euro aan groenten en fruit naar China. Dat is een fractie meer dan in 2010. De afgelopen tien jaar is de afzet van Nederlandse groenten en fruit in China wel bijna verdubbeld.

Beheer
WP Admin