Partner
Welke thema's houden melkveehouders dagelijks bezig? In de podcast 'KoeCast' praat De Heus met melkveehouders over zaken die op melkveebedrijven spelen. - Foto: Roel Dijkstra RundveePartner

Introductie KoeCast: een podcast voor melkveehouders

Aan de keukentafel bij de melkveehouder komen veel onderwerpen voorbij. Zaken die hen en de rundveespecialisten van De Heus Voeders bezig houden, zoals bedrijfsopvolging, eiwitefficiëntie en de bedrijfsstrategie. In de nieuwe podcast ‘de KoeCast’ gaat host Thijs Hunink, samen met veehouders en experts, in op deze en andere onderwerpen.

Rundveespecialist Thijs Hunink is de initiatiefnemer van deze podcast voor de melkveehouder. “Ik zit overdag meer aan de keukentafel van de boer dan op kantoor. En aan die keukentafel komen vaak onderwerpen voorbij waar zowel de veehouder als ik zelf meer van willen weten. Zo is het idee geboren. Elke aflevering starten we op het erf bij de boer en vervolgens ga ik in de studio in gesprek met een expert op het onderwerp.”

Familiaire bedrijfsovername

In de eerste aflevering gaat de KoeCast op bezoek bij Adri Broekhuijsen en zijn zoon Niels die samen een melkveehouderij runnen in Wilnis. De interviewer spreekt met hen om te zien hoe de bedrijfsovername door Niels verloopt. En in de studio spreekt Thijs Hunink met agrocoach Dik Veefkind die vertelt wat de emotionele, financiële en juridische impact is van een bedrijfsovername op het boerenbedrijf.

Eiwitefficiëntie

In KoeCast worden samen met melkveehouders allerlei onderwerpen besproken die ondernemers dagelijks bezighouden. Luisteren kun je op elk moment; op de trekker, in de melkstal of wanneer je maar wil.
In KoeCast worden samen met melkveehouders allerlei onderwerpen besproken die ondernemers dagelijks bezighouden. Luisteren kun je op elk moment; op de trekker, in de melkstal of wanneer je maar wil.

Twintig jaar geleden had men er nog nooit van gehoord. Eiwitefficiëntie. Melkveehouders gaven hun koeien destijds nog zoveel mogelijk eiwit. Maar die dagen zijn voorbij. In de loop der jaren vond er steeds meer onderzoek plaats naar de rantsoenen van koeien, de eiwitbenutting en wat er nou eigenlijk in die pens gebeurt met al dat ruw eiwit. Het toevoegen van zoveel mogelijk ruw eiwit aan het rantsoen bleek slecht voor de gezondheid van het dier te zijn en het zorgde er ook al niet voor dat koeien meer melk gaven.

Thijs Hunink gaat in gesprek met zijn collega, productmanager rundvee Dirk Schimmel, expert op het gebied van eiwitefficiëntie, om erachter te komen hoe een gezond rantsoen eruitziet. Hij wil weten wat de voordelen van eiwitefficiëntie zijn voor zowel de koe als de boer. En in de reportage hoor je de geheimen van het eiwitefficiënte rantsoen waar melkveehouder Kees Boon uit Delfstrahuizen mee werkt.

Bedrijfsstrategie en bedrijfsmodel

Thijs Hunink heeft in de derde aflevering bedrijfsadviseur Jaap de Vink uitgenodigd om met hem vijf bedrijfsstrategieën door te nemen, strategische en financiële valkuilen te bespreken en een antwoord te krijgen op die ene vraag: ‘Wat wordt de grootste, toekomstige uitdaging om een goed rendement uit je bedrijfsvoering te halen?’

Daarnaast nemen we een kijkje in de keuken van Melkveehouders Lisette van der Burg en haar man Wytse de Jong uit Hazerswoude-Dorp. Ze geven ons een inkijkje in hun boerenbedrijf en laten daarmee zien wat hun bedrijfsstrategie -intensief boeren in combinatie met verbreding- hen heeft opgebracht.

Beheer
WP Admin