AkkerbouwAchtergrond

Interventie blijft hard nodig

Begin 2007 zat er nog 16 miljoen ton graan in interventie, nu niks meer. Kan je die interventie danafschaffen? Nee, nooit, het instrument is veel te belangrijk.

Toen Bulgarije en Roemenië een jaar geleden bij de EU kwamen, moesten we lijdzaam aanhoren dat er in de graanprijzen geen rek meer zat. Er was immers ruim 16 miljoen ton interventievoorraad. Maar er werd ons niet verteld waar dat graan lag!
Met deze cijfers werden we weer eens flink voor de gek gehouden. Dat de helft van deze tarwe niet voor interventie doeleinden gebruikt kon worden, werd er gemakshalve niet bij verteld. Deze lagen op gigantische afstanden van de havens zodat het transport veel duurder zou zijn dan de waarde van het graan.

Maar het tij kan toch keren, blijkt nu de tarwe ontkoppeld is van specifieke toeslagen. Nu tarwe geen marktordeningproduct meer is, neemt de waarde enorm toe. Dat komt natuurlijk niet allen door de ontkoppeling, ook de natuurlijke tegenslagen her en der spelen een rol. Tevens heeft de gigantische economische welvaart in sommige landen er voor gezorgd dat er veel graan door mens en dier geconsumeerd word.

Nu weer even terug naar het instrument interventie. We lijken deze nu niet nodig te hebben omdat er geen interventiegraan voorhanden is. Maar let wel op! De EU heeft veel geld verdiend door winst op de verkoop van interventie-graan. Ja, schrik niet dat het hier om € 500 miljoen gaat! Deze moet beschikbaar blijven voor de landbouw. Maak er de suikermarkt gezond mee of zo.

Brussel gaat toch al een goed jaar tegemoet. Er zijn ook geen exportrestituties meer nodig bij de boter en het melkpoeder. Ook die wereldmarkten staan op een hoog niveau. Ook hier gaat het om besparingen van miljarden.

Stop al deze boeren euro’s niet in allerlei onzinprojecten. Het is boerengeld, en daar moet het ook naar toe blijven gaan. Laat dat interventie-systeem nu maar lekker in de kast liggen in plaats van het af te schaffen. Want over 10 jaar hebben we het misschien weer hard nodig!

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin