AlgemeenAchtergrond

Instabiliteit Eurozone laat euro dalen en rente oplopen

De euro is in waarde gedaald ondanks een renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB).

De rente die banken aan bedrijven rekenen, loopt door de verhoging wel op. De ECB verhoogde de rente met 0,25 procentpunt tot 1,5 procent. Niet alleen ligt de rente die de ECB berekent aan commerciële banken daarmee nog altijd laag, voor investeerders weegt hernieuwde angst over stabiliteit in de Eurozone zwaar.

De euro blijft speelbal van verwarrende nieuwsberichten over de Eurozone. Spanje slaagde er bijvoorbeeld vandaag in voor 3 miljard euro aan staatsobligaties uit te geven. Een succes, aldus de overheid, maar tegelijk roepen de relatief hoge rentepercentages bij analisten vragen op.

Terwijl een hulpprogramma voor Griekenland zeker lijkt, heeft kredietbeoordelaar Moody’s het oordeel over Portugese schuld scherp naar beneden bijgesteld. Moody’s oordeel komt er in feite op neer dat investeerders wordt afgeraden staatsobligaties van Portugal te kopen.

De ECB vecht ondertussen op twee fronten. Enerzijds wil voorzitter Jean-Claude Trichet de inflatie terugbrengen tot 2 procent, anderzijds draagt de ECB nu voor een groot deel de verantwoording tot het in stand houden van de Eurozone. De ECB kocht al bijzonder veel staatsobligaties van dubieuze waarde om economieën te stabiliseren.

Toch staat het nu ook Portugal toe niet te voldoen aan bepaalde onderpandeisen voor het opkopen van Portugese staatsobligaties. Gerust? Een dergelijke stap is mogelijk ook snel noodzakelijk voor Spanje, Italië of zelfs België, allen met schuldposities die de kredietbeoordelaars zorgen baren. En als zij de schuld afwaarderen, wordt het bijzonder moeilijk de schuld af te zetten aan andere partijen dan de ECB.

De ECB-rente zal vermoedelijk in het komende halfjaar nogmaals worden verhoogd. Als de situatie in de Eurozone dan is verbeterd, zal de euro in waarde mogelijk aantrekken. Een hogere rente maakt het minder aantrekkelijk geld te lenen. De ECB-rente ligt ten grondslag aan de Euribor-rente die vaak als referentie bij leningen wordt gebruikt.

De Euribor-rente loopt inmiddels op richting 1,6 procent. Vóór de kredietcrisis twee jaar geleden aanving lag de rente meer dan twee maal zo hoog.

Beheer
WP Admin