AlgemeenAchtergrond

Ingrepro: algen als veevoer verkopen

Ingrepro produceert algen voor diverse toepassingen, van cosmetica tot voeding. Het bedrijf uit de Achterhoek ontving recent de GMP+-erkenning die afzet in de veevoersector mogelijk maakt. Afzet in die sector biedt Ingrepro volgens directeur Carel Callenbach de kans op te schalen.

Ingrepro produceert algen voor verwerking in voedingsmiddelen, diervoeder en cosmetica. Het bedrijf is bescheiden gevestigd in oude varkensstallen net buiten Borculo in de Achterhoek.

Eigenaar Carel Callenbach hoopt de productie op te kunnen schalen zodat zijn producten grootschalig in het veevoer kunnen. Ingrepro geldt al als het grootste algenbedrijf van Europa.

Burgers ervaren algen in het water als een plaag, maar het Borculose bedrijf Ingrepro denkt met de doelbewuste productie een grote markt aan te boren. Algen zijn immers rijk aan olievetzuren die essentieel zijn voor het gezond functioneren van het centraal zenuwstelsel, hart- en bloedvaten en het afweersys­teem. Algen zijn in feite eenvoudige planten die door fotosynthese groeien.

Dat de sector in de kinderschoenen staat is meteen duidelijk: Ingrepro mag de grootste zijn, het is nog altijd een betrekkelijk klein bedrijf. Op jaarbasis produceert Ingrepro met een drietal ’algenfarms’ 15.000 kilo hoogwaardige algen. De algen worden deels door het bedrijf zelf verwerkt in tientallen producten, van shampoo tot honden- en paardenvoer en tandpasta. De algen vormen uiteindelijk zo’n 15 procent van het totale volume dat Ingrepro afzet. De producten gaan de gehele wereld over, van Duitsland en Engeland tot de VS en Japan.

Directeur en eigenaar Callenbach studeerde economie aan Wageningen Universiteit en is dus geen technoloog. Toen hij zich vers uit de veevoerindustrie uit avonturisme in 2001 inkocht bij de algenonderneming Aquacultura, bleek dit een voordeel. ”Aquacultura was een Willie Wortel-achtig project, eigenlijk geen onderneming. Ik voegde de commerciële instelling toe.

Soms botsten de karakters. Mijn compagnons wilde vooral innovatie of technologie als product vermarkten, terwijl ik meer geloof in het vermarkten van innovatieve producten.” In 2004 kocht Callenbach zijn compagnons uit. Een meer commercieel pad werd ingeslagen. Het geproduceerde volume verviervoudigde. Ingrepro is nu klaar voor opschaling.

Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheid samen met steun van de veevoersector en de provincie Groningen een farm te realiseren van 100 hectare.

Callenbach verkoopt ook technologie waarmee boeren zelf algen kunnen telen. Hiertoe is dochter Ingrepro Renewables opgericht. De gedachte is dat de boeren dierlijke mest gebruiken om de algenteelt te stimuleren, terwijl de algen zelf worden gevoerd aan de dieren. Het bespaart een varkenshouder al gauw 15 tot 20 euro per kuub mestafzetkosten.

Voor september 2010 konden algen wel worden verwerkt in voedsel voor menselijke consumptie, maar was verwerking tot veevoer heel lastig. Algen vielen onder een aparte categorie voor bijzondere stikstofhoudende producten, waarvoor de toelatingsprocedure zeer ingewikkeld is. De EU hief het onderscheid echter op. Op 28 oktober 2010 kreeg Ingrepro een voorlopige GMP+-erkenning die afzet in de veevoersector mogelijk maakt.

Op 4 januari van dit jaar werd na een succesvolle externe audit de voorlopige erkenning omgezet in een definitieve erkenning. Ingrepro is het eerste GMP+-gecertificeerde algenkweekbedrijf ter wereld.

De veevoersector kan een interessante groeimarkt zijn voor algenkweekbedrijven, aldus Callenbach. Ingrepro spreekt met verscheidene veevoerproducenten over het deels vervangen van soja in veevoer door algen. ”Als algen op grotere schaal gekweekt worden, neemt de kostprijs af en kunnen we concurreren met de sojateelt. De productie kost weinig energie en de enige meststof is water.”

Soja en tapioca komen veelal uit Zuid-Amerika en Azië, waar niet zelden de natuur moet wijken voor de expanderende teelt. Algen kunnen dus een duurzaam alternatief bieden. De veevoersector is geïnteresseerd maar ook afwachtend, erkent Callenbach. ”Natuurlijk heeft Ingrepro de benodigde tests gedaan zoals het onderzoeken van de verteerbaarheid. Maar in de praktijk willen alle partijen hun eigen tests doen. Het is tijdrovend, maar uiteindelijk verwacht ik toch dat men over de brug komt.”

Beheer
WP Admin