AlgemeenAchtergrond

ING verwacht prijsherstel voor groente en fruit

De productiewaarde van groente en fruit stijgt dit jaar met respectievelijk 5,5 en 6 procent.

Prijzen herstellen door een herstellende vraag uit de eigen markt, maar uit ook Duitsland, Engeland en het oude Oostblok. Dat verwacht althans ING Bank.

Vorig jaar daalde de productiewaarde in de groentesector nog met 10,5 procent. ING verwacht dat de prijzen voor groente dit jaar stijgen met gemiddeld 1,5 procent, tegen een daling van 14,5 procent vorig jaar.

De fruitsector zag vorig jaar de prijs dalen met gemiddeld 5 procent. Het productievolume nam in dat jaar met 12 procent toe. Dit jaar stijgt de productie slechts 1 procent, waar de prijs 5 procent stijgt. De Nederlandse tuinbouw is qua productiviteit, kostenpeil, logistiek en verpakkingstechnologie koploper in de wereld, aldus ING, en heeft daarom een gunstig toekomstperspectief.

Energieprijzen vormen nog een onzekere factor. De contractprijzen voor gas liggen voor de komende vier jaar steeds een treetje hoger. WKK-bezitters in de tuinbouw kunnen dit compenseren door hogere opbrengsten uit de aan het net teruggeleverde elektriciteit.

Beheer
WP Admin