AlgemeenAchtergrond

ING verwacht in alle segmenten groei

Het geproduceerde volume van de land- en tuinbouw groeit naar verwachting net als vorig jaar 2,4 procent.

De productiewaarde stijgt na een daling van 6 procent vorig jaar met 4 procent. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in het algemeen kwartaalbericht.

Producenten kunnen gemiddeld een 1,5 procent hogere prijs tegemoet zien. Cor Bruns, directeur ING agrarische bedrijven, wijst op de grote verschillen tussen sectoren waarover zeer binnenkort meer gegevens worden bekendgemaakt.

Vaststaat dat ING een wat minder sterk jaar voor de pluimveehouderij verwacht, en vrij positief blijft over herstel van de zuivelmarkt. “We verwachten ook dat de glastuinbouw weer wat opkrabbelt door een toenemende vraag vanuit het buitenland, en dus betere prijzen.” De sierteeltsector moet niettemin tot eind dit jaar wachten op toename van de exportwaarde.

Volgens de Amsterdamse bank spelen naast wat betere prijzen nog twee factoren een prominente rol: de euro daalt in waarde waardoor de vraag toeneemt uit landen die andere munteenheden voeren, burgers geven (iets) meer uit aan voeding.

Al met al zal de economie volgens ING dit jaar 1,6 procent groeien. De industrie en transportsector groeien het sterkst, terwijl de bouw in malaise blijft.

Beheer
WP Admin