AkkerbouwNieuws

‘Industriegroenteteelt kan groeien in Flevoland’

Emmeloord – De teelt van industriegroente kan weer terug naar de Flevolandse akkers. Dat zei Jan Groen van teelt-, handels- en verwerkingsbedrijf Green Organics op de themadag peen in Emmeloord.

“De markt voor industriegroente is groter dan de productie”, legt hij uit. Voor de industriegroenteteelt werkt Groen samen met handelsbedrijven Taco en Laarakker in  teeltserviceorganisatie Green Acker.

Groen wil graag conserven telen in Flevoland. Door het opheffen van de Coöperatieve Verzendhandel in 2010, als gevolg van sterke prijsdalingen vanuit de industrie, is er geen animo voor. “Door die negatieve ervaringen in het verleden is het vertrouwen in de industriegroenteteelt weg”, weet Groen.  “Daar willen we aan werken. De markt is sterk veranderd, meer gecentraliseerd, en de prijzen stijgen. Telers krijgen zekerheid van teelt en afzet, meer continuïteit in het bouwplan geeft rust.”

Het areaal kan wat Groen betreft groeien naar de 3.000 hectare die het vroeger was. In Noord-Nederland heeft hij nu 750 hectare erwten en een kleine 400 hectare sperziebonen onder contract. Groen is van plan om ook spinazie te laten zaaien.

Zaaizaad, zaaien, oogst, oogstmachines en logistiek worden door Groen geregeld. “Dit kan een strategische keuze zijn voor een breder, stabieler bouwplan.”

Beheer
WP Admin