VarkensNieuws

‘Improvac is zeker nog niet de gouden oplossing’

Oer-Erkenschwick – Het gebruik van de entstof Improvac om berengeur te voorkomen in vergelijking tot intacte beren is ‘zeker nog niet de gouden oplossing’ om te stoppen met castreren op uiterlijk 1 januari 2019. Deze uitspraak deed Christian Leding, directeur van de vestiging Coesfeld van slachtconcern Westfleisch, op de Westfleisch-Tage op de locatie Oer-Erkenschwick.

Westfleisch doet in samenwerking met het onderzoekinstituut Haus Düsse een praktijkonderzoek naar het gebruik van Improvac als alternatief voor intacte beren. Improvac is een entstof van Pfizer Animal Health en remt de ontwikkeling van de geslachtsrijpheid bij beren.

Er zijn ongeveer 1.500 met Improvac behandelde beren geslacht. De onbehandelde beren scoren duidelijk hogere indexpunten met AutoFOM-classificatie dan de Improvac-beren. Beren hebben iets zwaardere hammen en rugspier. Het vlees van Improvac-beren is over het algemeen iets meer gemarmerd. Leding stipte ook nog aan dat behandeling met Improvac geen garantie geeft dat berengeur niet kan optreden. Daarnaast is er ook nog veel onduidelijkheid over de acceptatie van dit vlees op alle afzetmarkten van Westfleisch.

Varkenshouder Franz Grösbrink uit Gesher noemde Improvac ‘niet het ei van Columbus’. Hij heeft op zijn bedrijf ervaring met het mesten van beren en met Improvac behandelde beren. Intacte beren scoren een betere groei, voederconversie en indexpunten. “Daar staan ook nog de hogere kosten van de twee entingen van tussen de €4 en €5 tegenover. En dan is de extra arbeid niet berekend”, zo zei Grosbrink.  

Leding wilde op de bijeenkomst nog geen exacte resultaten van de praktijkproef vrijgeven.

Beheer
WP Admin