AlgemeenAchtergrond

‘Import soja nog steeds geblokkeerd door genmais’

Het is onwaarschijnlijk dat de soja-import weer snel op gang komt nu de Europese Commissie de import van drie transgene maissoorten heeft toegelaten.

De sojaleveranciers blijven de EU mijden, omdat nog steeds vermenging kan optreden met mais die niet in de EU mag worden geïmporteerd.

Amerikaanse leveranciers exporteren sinds een paar maanden nauwelijks nog soja naar de EU. Dat is omdat in een aantal sojapartijen sporen van transgene mais zijn aangetroffen, die niet in de EU mag worden ingevoerd. Volgens de Europese organisatie van graanhandelaren Coceral is de import van ruim 200.000 ton soja geblokkeerd.

De Europese Commissie gaf vrijdag een toelating voor de import van drie soorten genetisch veranderde mais: Mon 88017, Mon 89034 en 59122 x NK603. Sojapartijen waar deze maissoorten in zitten, worden waarschijnlijk weer vrijgegeven, zegt een woordvoerster van Coceral tegen persbureau Reuters. “Maar zolang de genmais Mir 604 niet is toegelaten zal de soja-import niet weer starten. Het risico op vermenging is te groot voor de leveranciers.”

Beheer
WP Admin