VarkensNieuws

Import Parmaham verdubbeld

Amsterdam – De export van voorverpakte en voorgesneden Parmaham naar Nederland is in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van 2011. Toen bedroeg de export vanuit Parma naar Nederland nog 106 ton. In 2012 is dit toegenomen met 113 procent naar 226 ton.

Dat meldt Consorzio del Prosciutto di Parma. Voor deze export zijn ongeveer 40.000 Parmahammen nodig geweest. Deze hammen zijn verwerkt en voorgesneden tot bijna 2,5 miljoen pakjes. De verkoopwaarde in de Nederlandse supermarkt komt ongeveer overeen met een waarde van 11,3 miljoen, want in de winkel kost deze ham ongeveer 50 euro per kilo.

Nederland staat op de vijfde plaats als afzetland na het Verenigd koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België. De export naar Scandinavië nam iets af. De verkoop naar Rusland, Australië en Japan nam ook flink toe.

De bedrijven die erkend zijn door het Consorzio del Prosciutto di Parma verwerkten in 2012 bijna 1,4 miljoen hammen. Deze werden weer verwerkt in meer dan 72 miljoen pakjes van dit erkende streekproduct met het wereldberoemde kroontje.

Beheer
WP Admin