AlgemeenAchtergrond

‘Ik heb Smits nog niet op een fout betrapt’

Anton van Garderen werd woensdag herkozen als voorzitter van de afdeling Midden-Nederland van Coforta. Van Garderen daagde topman Philip Smits uit op de vergadering meer uitleg te geven over de strategie van het bedrijf.

De herkozen voorzitter van afdeling Midden-Nederland van Coforta, Anton van Garderen, plaatste afgelopen woensdag voor de vergadering van de groentecoöperatie een kritische column in het Cofortamagazine. Er leven te veel vragen bij telers over de strategie van het bedrijf The Greenery en over commerciële zaken, stelde hij. Van Garderens zachtfruitbedrijf in Schalkwijk levert direct aan supermarktketen Plus. Hij wil dat dit direct verladen versneld wordt ingevoerd door het bedrijf.

U had veel vragen voor de afdelingsvergadering. Heeft Smits die vragen beantwoord?
”Een aantal wel, sommige niet. Binnen The Greenery zijn veel veranderingen geweest. Over een aantal zaken is nog onduidelijkheid, omdat het niet kan. De verkoop van locatie Maasland bijvoorbeeld.”

Uit uw column maakte ik op dat er belangstelling is bij telers om naar het T-model over te gaan en via Coforta Verkoop af te zetten.
”In afdeling Midden-Nederland zitten veel glasgroentetelers uit het Oostland en een aantal zit al in het T-model (en zet dus af via Coforta verkoop en niet via The Greenery, red.). Bij zachtfruit is die noodzaak er niet zo. Glasgroentetelers leveren veelal rechtstreeks aan retail en zij hoorden aan het einde van de week wat de opbrengst was. Voor zachtfruit is de afzet anders. De helft gaat buiten retail naar de klok of dochters van The Greenery. Wij zijn beter op de hoogte van wat er gebeurt met ons product.”

In het eerste jaar lijken T-telers het best geprofiteerd te hebben van de krapte. Greenery moest veel bijkopen. Levert dat spanning op?
”In het begin was dat misschien het geval. De ene keer profiteert de T-teler en de andere keer de P-teler van The Greenery. Ik heb tomatentelers uit de T-afdeling woensdag horen vragen of The Greenery niet meer tomaten kan verkopen voor ze. Het blijft over en weer gaan. We zitten in dezelfde coöperatie.”

Bij het vertrek van de vier directeuren hoor je als reden ’verschil van inzicht over de verkoopstrategie’. Moet The Greenery kiezen voor bulk of voor toegevoegde waarde?
”Ik merk niet zo dat er bij telers spanning is in de keuze tussen bulk of markten met toegevoegde waarde. Ik denk dat we beide markten moeten bedienen. In vergelijking met twee jaar geleden is The Greenery veel transparanter. Er is meer inbreng van telers in het opstellen van de verkoopprogramma’s.”

Maar het moet u toch zorgen baren dat in korte tijd vier directeuren vertrekken?
”Dat is ook zorgelijk. Dat Niemantsverdriet en Van Kammen vertrokken, doet me pijn. Met de andere twee had ik niet veel te maken. En of ik het er nou mee eens ben, maakt niet zoveel uit. We roepen dat we sneller naar de retail willen, maar daar zitten consequenties aan. Het kan zijn dat iemand zich er niet in kan vinden, of dat er met een andere organisatie mensen overblijven.”

Philip Smits vervult die vrijgevallen plekken nu. Dat lijkt me een zware taak. Heeft u daar vertrouwen in?
”Ik ben als afdelingsvoorzitter in de gelegenheid om kritische vragen te stellen. Toch heb ik hem nog niet op fouten kunnen betrappen. Ik zeg niet dat het makkelijk gaat, en misschien hadden dingen anders gekund.”

Beheer
WP Admin