AkkerbouwAchtergrond

IJspret in Kazachstan

Bij min 10 en open weer is het heerlijk buiten zijn. De kids kunnen hun lol niet op.

We hebben dit weekend het eerste ijsplezier gehad. De echt strenge vorst is dit jaar later ingevallen dan andere jaren. Maar goed ook, nu stond de waterloop weer halfvol water na de extreem droge zomer. Bijkomend voordeel: er is nauwelijks sneeuw gevallen. Daardoor is het een mooie kwaliteit ijs, hoewel er her en der wel ridderzuring door het ijs steekt. Maar dat drukt de pret voor de kinderen niet. Die amuseren zich de hele dag op het ijs.

Hond en kat doen ook mee

Ook de jonge hond en kat hadden er hun lol. De kat schoot al slippend in het wak bij de sluis, achternagezeten door de jonge hond. Maar die kon net op tijd al zittend zijn rem weg bekorten. Voor de kat was het echter over en uit na de duik. Nadat ze zelf uit het wak was gekropen ging ze snel druipend naar huis en was het spel voor die twee over.

IJs zakt en kraakt

Het waterpeil daalt nu doordat er veel water bevriest over de afstand die het moet afleggen eer het bij ons is. Daardoor daalt het ijs langzaam mee. Het blijft wel aan de kanten hangen, dus hoor je het met veel gekraak om ons heen breken.
Onze kinderen werden de eerste keer heel wit en stil van dat geluid, en wilden van het ijs af. Maar na een half uurtje genieten ze er ook van als het ijs met diep gegrom om hun heen breekt en iets verzakt. Ze karren met hun skelter en trekkertje dicht langs de dam om zo nog meer gekraak te veroorzaken. Even goed houden ze schrik, maar het is wel spannend, dus blijven ze het proberen. En om een uur of zes ’s avonds zijn ze beiden onvindbaar, want ze liggen diep te slapen in bed na een lange gezonde dag buiten.

Met de zon erbij overdag is het buiten goed vol te houden met -10. Er is geen wind en de luchtvochtigheid is laag. Over een paar weken zal het wel weer – 20 of kouder worden en dan blijf je niet de hele dag buiten!

Beheer
WP Admin