AlgemeenAchtergrond

IGC: wereld oogst meer graan dan gedacht

De wereld oogst dit seizoen 1.760 miljoen ton graan. Dat is 33 miljoen ton minder dan het record van vorig seizoen.

Dat meldt de International Grains Council (IGC) in de laatste oogstprognose van de wereldproductie aan graan. De IGC heeft de oogstprognoses voortdurend verhoogd sinds 1 juli, het begin van graanseizoen 2009/2010. Toen ging de IGC nog uit van een wereldproductie van 1.715 miljoen ton graan, waaronder 652 miljoen ton tarwe. De wereldgraanoogst valt echter 2,6 procent hoger uit dan eerder verwacht. De prognose van de tarweoogst is sinsdien met 2,3 procent verhoogd.

Het tarweverbruik neemt wereldwijd toe van 640 miljoen ton vorig seizoen naar 643 miljoen ton dit jaar. Er wordt minder tarwe verwerkt in veevoer, maar er gaat meer tarwe naar de zetmeel- en voedingsmiddelenindustrie. Maar omdat de productie voor het tweede jaar groter is dan het verbruik, nemen de tarwevoorraden wereldwijd toe van 165 miljoen ton vorig seizoen naar 188 miljoen ton aan het eind van dit seizoen op 30 juni 2010, stelt het IGC.

De wereld verbruikt veel meer mais dan vorig seizoen. Het IGC schrijft dat toe aan de toenemende vraag naar mais voor de verwerking tot bioethanol. Bovendien stappen veel voedingsmiddelenfabrikanten af van de dure suiker en verwerken maisfructose in hun producten.

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin