AlgemeenAchtergrond

Idee voor EU-belasting begint te rijpen

Onder de regeringsleiders van de EU-landen begint het idee te groeien dat Europa eigen ‘groene inkomsten’ moet aanboren.

De Belgische premier Herman Van Rompuy, momenteel veelgenoemd kandidaat-president voor de EU, heeft dat met veel nuances gezegd bij een besloten bijeenkomst, meldde de Vlaamse zakenkrant De Tijd zaterdag.

Gedachte is dat de EU een eigen belasting gaat heffen op bepaalde milieuvervuilende zaken. De EU-landen hoeven dan minder contributie te betalen en kunnen zo makkelijker de gigantische begrotingstekorten wegwerken.

De Europese Unie krijgt haar geld nu grotendeels door bijdragen van de EU-landen. Ook zijn er kleinere inkomsten, zoals de boetes die EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) oplegt. De EU kon zo vorig jaar 117 miljard euro uitgeven.

Het pleidooi voor een eigen EU-belasting is deze zomer nog kracht bijgezet door Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europarlement waartoe ook VVD en D66 behoren. De fractie noemde de belasting een van de voorwaarden voor herbenoeming van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. Barroso zei toen met veel zoveel woorden toe aan de slag te gaan met het idee.

Beheer
WP Admin