AlgemeenAchtergrond

Icesave-akkoord ondertekend

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en IJsland hebben maandag in de IJslandse hoofdstad Reykjavik een overeenkomst over de terugbetaling van de leningen aan IJsland ondertekend.

Dat heeft het ministerie van Financiën laten weten.

De afspraken bieden ruimte voor de wederopbouw van de IJslandse economie, maar tegelijk is vastgehouden aan de terugbetaling aan Nederland van de lening van 1,3 miljard euro inclusief de rente van 5,55 procent.

Minister Wouter Bos is ontzettend blij. “Ik vind dat we na maanden onderhandelen echt kunnen spreken van een positieve uitkomst voor alle partijen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn verzekerd van het feit dat de voorgefinancierde vergoedingen aan Icesave-spaarders door IJsland worden terugbetaald. Maar we hebben ook oog gehad voor de IJslandse situatie. We houden er rekening mee dat de IJslandse economie de betalingen kan dragen.”

De IJslandse regering diende maandag een nieuwe wet in bij het parlement. Deze moet eerst nog wel worden aangenomen, maar dan kan de zaak ook definitief worden afgewikkeld.

Beheer
WP Admin