AlgemeenAchtergrond

Hulpverlening Haïti stuit op grote problemen

De internationale gemeenschap zegt Haïti massaal hulpgoederen toe, maar de hulpverlening in het land stuit op grote problemen.

Cruciale hulp dreigt daardoor te laat te komen. Het eerste probleem is de luchthaven van het zwaar getroffen Port-au-Prince. Het vliegveld raakte flink beschadigd. Amerikaanse militairen proberen onder meer de luchtverkeersleiding weer op orde te krijgen.

Als de luchthaven eenmaal weer grote vliegtuigen kan ontvangen, komen andere problemen om de hoek kijken. Zo is er bijvoorbeeld geen brandstof om de vliegtuigen die hulpgoederen hebben gebracht, weer te laten vertrekken. Verder is er een gebrek aan personeel om de hulpgoederen uit te laden. Ook is nog onduidelijk waar alle hulp moet worden opgeslagen.

Sommige vliegtuigen moesten donderdag tot twee uur boven de luchthaven cirkelen voor ze konden landen. Andere vluchten werden weggestuurd omdat er geen plaats meer voor ze was. Sommige hulporganisaties wijken daarom uit naar de Dominicaanse Republiek. Daarvandaan proberen zij de goederen over de weg naar Port-au-Prince te krijgen. Maar ook daar zitten haken en ogen aan. Het is een zware tocht naar de Haïtiaanse hoofdstad en er is al geprobeerd vrachtwagens met hulpgoederen te beroven.

Vraag blijft ook hoe alle goederen vanaf de internationale luchthaven van Port-au-Prince moeten worden gedistribueerd. Een zegsman van Artsen zonder Grenzen vraagt zich vrijdag in The New York Times af waar hij vrachtwagens vandaan moet halen om de hulp te verspreiden. Ook is sprake van onveiligheid. Voedselopslagplaatsen van de VN zijn al geplunderd.

Boze Haïtianen hebben volgens het weekblad Time in een wijk van de hoofdstad straten geblokkeerd met stoffelijke resten om te protesteren tegen het uitblijven van hulp na de aardbeving. Die sloeg dinsdag aan het eind van de middag toe met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.

Volgens het lokale Rode Kruis zijn drie miljoen mensen gewond of dakloos geraakt. Er zouden tussen 45.000 en 50.000 doden te betreuren zijn. Mensen hebben dringend behoefte aan drinkwater en voedsel. Artsen hebben een gebrek aan alles.

Aanvoer van hulpgoederen via zee gaat ook moeilijk. De zeehaven van Port-au-Prince heeft flinke schade opgelopen. De hulpstroom over zee gaat mogelijk via de haven van Cap Haitien lopen in het noorden van Haïti. Die haven heeft een veel kleinere capaciteit dan die van de hoofdstad.

Beheer
WP Admin