AlgemeenAchtergrond

Huisartsen naar rechter om declaraties

Een groep van duizend huisartsen stapt naar de rechter om achterstallige declaraties vergoed te krijgen.

Het gaat volgens de groep om tientallen miljoenen euro’s. Volgens de artsen, die zich hebben verenigd in de Vereniging van Gedupeerde Huisartsen, valt er met de zorgverzekeraars, die over de uitbetaling gaan, niet te praten over oplossingen. Ze hebben ook de bemiddeling ingeroepen van minister van Volksgezondheid Ab Klink.

Volgens de dokters ontstond een grote chaos in de afhandeling van rekeningen na de grote reorganisatie van het gezondheidszorgsysteem in 2006. De nota’s moesten op een andere manier worden ingediend bij de zorgverzekeraars. Een bedrijf dat de administratieve rompslomp van de huisartsen zou overnemen ging bovendien failliet. Inmiddels zijn veel termijnen voor uitbetaling verlopen en lopen de artsen hun geld mis.

De zorgverzekeraars zeggen niet op te willen draaien voor de problemen van de huisartsen. Volgens een woordvoerder is het ondoenlijk om jaren oude declaraties per huisarts nu nog na te pluizen op rechtmatigheid. Het geding dient woensdag 20 januari bij de rechtbank in Arnhem.

Beheer
WP Admin